Jimmy tillbaka från Polen – med 98 flyktingar: ”Det finns inte ord som kan beskriva det här”

Efter tre omtumlande dygn återvände Jimmy Hemmingsson och de övriga volontärerna som varit i Polen i torsdags till svensk mark. Med på resan hade de då även ett hundratal ukrainska flyktingar som flytt kriget och nu sökt sin tillflykt i Sverige.

ANNONS
|

Totalt rör det sig om 98 personer, mestadels kvinnor med barn, som har hämtats från Polens huvudstad Warszawa av de två bussarna.

– Klart att alla är trötta och oroliga men det finns inte ord som kan beskriva det här. Att möta den tacksamheten och så mycket kärlek. Det är stort, säger Stora Högabon Jimmy Hemmingsson, initiativtagaren till aktionen.

Några minuter innan klockan 13 på torsdagen nådde bussarna Migrationsverkets lokaler i Kållered. Bland resenärerna på bussen fanns då bland andra Joana och Ollie Klymenkov, som varit på flykt undan kriget i snart två veckor.

– Ju längre bort från Ukraina vi kommer desto säkrare känner vi oss, säger Joana Klymenkov.

ANNONS

”Superhjälpsamma”

Sedan ett drygt år tillbaka har de bott i huvudstaden Kiev men de kommer ursprungligen från den hårt ansatta Donbass-regionen där stridigheter pågått under de senaste åtta åren.

De lämnade Kiev när staden blev angripen och tog sig via Moldavien och Ungern till Polen och Warszawa där de så småningom hamnade på en av de svenska bussarna med destination Kållered.

– Det har varit fantastiskt på resan, alla har varit superhjälpsamma, säger Ollie Klymenkov.

Fem hundar med i bussen

Trots lättnaden av att vara på säker mark har det varit svårt att skaka av sig de senaste veckorna upplevelser. Med på bussen till Sverige fick Ollie med sig sin syster Olga Klymenkov. Kvar i Donbass-regionen finns dock flera släktingar som inte lyckats ta sig ut och oron för deras säkerhet är stor.

– Det svåraste under resan har varit att försöka njuta av livet, säger Joana innan hon och hennes familjemedlemmar går in i Migrationsverkets matsal.

I grupper går sedan resten av bussresenärerna mot matsalen för en sen lunch. Några talar engelska, andra inte. Alla har de formulär från Migrationsverket i handen som ska skrivas under. Någon kommer också med hund i koppel.

– Vi hade faktiskt fem hundar med i bussarna också. Det har mötts av mycket kärlek när vi sänt på Facebook, säger prästen Yngve Kalin som också varit med på resan.

ANNONS

Så här säger han om bussfärden till och från Polen:

– Stödet har på alla sätt varit enastående. Och människor som Jimmy Hemmingsson kan verkligen göra skillnad.

Trött och omtumlad

Jimmy själv är trött och omtumlad efter resan när tidningen når honom per telefon på fredagsmorgonen för att sammanfatta den senaste veckans alla upplevelser och intryck.

– Jag har snittat tre timmars sömn per dygn sedan i fredags och är så uppe i varv att jag knappt kan sova. Men jag är samtidigt så lycklig över alla fantastiska människor jag lärt känna under den här resan, både dem vi nu tagit med oss hem till Sverige men också alla de ideella krafter som hjälper till nere i Polen, säger han.

– Nästa utmaning för mig blir att släppa känslomässigt. För nu måste myndigheter, kommuner och frivilliga ta vid för att hjälpa alla som kommit hit att få tak över huvudet.

Ny resa till Polen

Jimmys eget fokus blir nu i stället att åter resa till Polen för att försöka hjälpa fler på plats.

– Jag måste få bort dem därifrån. Jag har ju fortlöpande kontakt med de som jobbar där nere och de berättar att det bara blir värre och värre för varje timme som går. Det fullständigt väller in människor på flykt från Ukraina.

ANNONS

– Nu ska jag bara först försöka koppla av i några dagar för i dag ska jag och familjen åka på skidsemester till Branäs. Men det är svårt, för telefonen ringer hela tiden och mina tankar går hela tiden till både de personer vi nu hjälpt till Sverige men också på det som pågår där nere. Därför måste jag åka ner igen och försöka hjälpa fler därifrån. Överskottet av de pengar vi fortsatt får in genom vår swishinsamling kommer vi också att skänka till de som nu hjälper till på plats.

ANNONS