Jobbigt att avliva”far och son” på Nordens ark

De sista två vargarna på Nordens ark, far och son, har avlivats efter att parken har haft vargar i nästan 30 år.
– Ett äldre djur som man tar bort av djurvälfärdskäl känns mindre. Men det är klart att det är jättetråkigt med den yngre hannen, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Djurvårdarna på Nordens ark kallade de två vargarna för ”den gamla och den unga” eller ”far och son” för att kunna skilja dem åt.

– Det är alltid tråkigt när man behöver ta bort ett djur. Ett äldre djur som man tar bort av djurvälfärdskäl känns mindre. Men det är klart att det är jättetråkigt med den yngre hannen, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark.

LÄS MER:Vargarna på Nordens Ark har avlivats

Hon berättar att det är stor skillnad mellan relationen till ett vilt djur som djurvårdare, jämfört med den mellan en husse eller matte och deras husdjur. Primärt eftersom husdjuren under lång tid domesticerats. Men att Ewa Wikberg och hennes kollegor givetvis tycker väldigt mycket om de vilda djuren i parken.

ANNONS

– Det är något helt fantastiskt med ett vilt däggdjur som med alla sina instinkter kan lära sig och som jag kan få en tillit och förtroende att befinna mig runt det här djuret utan att det tar till flykt.

Hon fortsätter:

– Det är klart att känslan för alla oss som jobbar med djuren är stor och stark.

Ny situation för svenska vargar

Parken har haft vargar sedan 1993, då såg beståndet helt annorlunda ut – det fanns nästan inga vargar i Sverige. Sedan dess har antalet ökat, enligt siffror från Naturvårdsverket, och i dag är det ungefär 460 vargar i landet.

– Nu har situationen både i hägn och i vilt förbättrats, vi har betydligt mycket mer varg i dag, säger Ewa Wikberg och tillägger att regeringen dessutom sänkt nivån för vad som räknas som lägstanivå av vargar i Sverige från 300 till 170 individer.

Den förändrade situationen, tillsammans med hur de två vargarna som var kvar mådde, var faktorer som avgjorde om vargarna skulle avlivas, berättar Ewa Wikberg. Men Nordens ark ville helst att den yngre, sexåriga vargen, skulle få leva vidare i en annan park och letade efter alternativ.

– En gammal avelshanne går inte att omplacera, utan vi höll dem tillsammans så länge de mådde bra och letade vi en ny hållare till den unga vargen. Vi var inne på tredje året, men det fanns ingen lämplig partner, säger Ewa Wikberg.

ANNONS

Högsocialt djur

Att släppa ut ett djur fritt i den svenska naturen är inget alternativ om det inte finns ett etablerat bevarandeprojekt. När Nordens ark var tvungna att avliva den äldre så tvingades de alltså därför att också avliva den yngre – eftersom varg inte ska hållas ensam.

– Varg är ett högsocialt flocklevande djur, man kan inte hålla dem ensamma, säger Ewa Wikberg.

Hon tror inte att riksdagens beslut om att sänka nivån för antalet vargar innan de anses vara hotade kommer att bli spiken i kistan för vargar på svenska djurparker. Det finns ett avelsprogram och flera djurparker i Sverige, som Borås och Skåne, som fortfarande har vargar.

För tio år sedan dödades en kvinnlig djurskötare av en varg på Kolmården och två år dessförinnan hade vargarna på Skåne djurpark rymma ur sitt hägn. På båda djurparkerna avlivades alla vargar de hade då, men Skåne har i dag nya vargar.

Finns det någon säkerhetsaspekt i ert beslut?

– Nej vi har aldrig övervägt att inte jobba med varg utifrån en säkerhetsaspekt.

Varg i Sverige

  • Det finns ungefär 460 vargar i Sverige, det visar en inventering som gjordes i vintras, enligt Naturvårdsverket. Totalt i Skandinavien beräknas det finnas cirka 540 stycken.
  • Antalet har vuxit stadigt sedan 1998, då beståndet var betydligt mycket mindre än i dag. Då fanns totalt 10 familjegrupper och par. Nu finns 83.
  • Det finns en skandinavisk vargpopulation, men det kommer också vargar till Sverige från den finsk-ryska populationen.
  • Vargen har återvänt till Europa under förra århundradet efter att ha varit utrotad på många håll, det gäller exempelvis Skandinavien, men även Polen, Tyskland och Spanien.
  • Varg äter i huvudsak älg och rådjur, men den kan också äta exempelvis vildsvin, kronhjort och dovhjort.
  • Varg får enbart jagas i Sverige i undantagsfall.

Källa: Naturvårdsverket, SLU

ANNONS