Kathleen är dödssjuk och hjälplös – nu ska hon utvisas från Sverige

Kathleen Poole är svårt dement och ligger dödssjuk och hjälplös i sin säng. Trots det ska hon omedelbart skickas ut från Sverige.
– Det är skamligt, en skandal. Jag gör vad som krävs för att hon ska få ett värdigt slut, och det är inte att sättas på ett flygplan, säger svärdottern Angelica Poole.

ANNONS
|

Kathleen Poole flyttade till Sverige för att få bo nära barnbarnen som var hennes allt. Hon njöt av att få skämma bort dem och fika tillsammans med dem. Men livet ville annorlunda. I dag är hon sängbunden i ett rum på en demensavdelning på ett boende i Tanum, och måste få hjälp med precis allt för att överleva.

Nu har Migrationsverket dessutom beslutat att hon ska skickas ut från Sverige, tillbaka till England.

Familjens mardröm började med Brexit, beskriver Angelica Poole.

– Jag är gift med en engelsman och vi har fyra gemensamma barn. För 17 år sedan sålde mina svärföräldrar sitt hus i England och flyttade hit. De ville bo nära sina barnbarn som de älskar, säger Angelica Poole.

ANNONS

Hon beskriver att Kathleen tidigare jobbade inom hotellbranschen i England.

– Barnbarnen var hennes liv. Hon skämde bort dem, tog dem med sig och handlade och de fikade tillsammans. Hon trivdes bra i Sverige och framför allt med att vara nära barnbarnen, säger Angelica.

Barnbarnen var hennes liv. Hon skämde bort dem, tog dem med sig och handlade och de fikade tillsammans

Några andra intressen hade Kathleen inte, barnbarnen var hennes allt.

Kathleen Poole flyttade till Sverige för att få bo nära och skämma bort sina älskade barnbarn. Men livet ville annorlunda, nu är hon dement och svårt sjuk.
Kathleen Poole flyttade till Sverige för att få bo nära och skämma bort sina älskade barnbarn. Men livet ville annorlunda, nu är hon dement och svårt sjuk. Bild: Edvin Bergström

Eftersom familjen då bodde i Svenljunga flyttade också svärföräldrarna dit 2005, som engelska medborgare.

Livet flöt på, men så småningom märkte Angelica att allt inte stod rätt till med Kathleen. Hon började tappa talet och glömma mycket.

– 2012 fick vi så läkarens diagnos, min svärmor har Alzheimers. Så hon fick ju inte så jättemånga år med sina barnbarn eftersom hon blev glömsk. Hon kunde leva ett värdigt liv med hjälp av hemtjänst. 2013 blev tillståndet värre och hon hamnade på ett äldreboende, säger Angelica.

Tre år senare flyttade familjen till Tanum för nya jobb.

– Vi tog med svärmor och svärfar. Vi ville ha dem nära oss. Sedan dess har det rullat på. Hon har blivit sämre och för några år sedan dog svärfar.

Brexit förstörde allt

Så, den 1 februari 2020 ställdes allt på ända. Storbritanniens utträde ur EU var nu helt klart. England som hittills hade känts så nära för Angelica och hennes familj blev nu i ett slag svåråtkomligt.

ANNONS

Med det nya läget sökte familjen uppehållstillstånd för Kathleen. Hon bor sedan 2017 på ett demensboende i Tanum. Angelica beskriver till exempel att svärfadern skötte parets ekonomi, något som svärmodern i sin sjukdom inte alls har klarat sedan maken gick bort.

– Hennes pass gick ut 2018 och det kan hon inte förnya. Hon kan inte ta sig någonstans för att ordna ett nytt pass, säger Angelica.

Och, eftersom Kathleen Poole saknar giltiga handlingar får hon inte uppehållstillstånd. Migrationsverket avslog ansökan.

Måste köpa flygbiljett och åka omedelbart

Nu startade en närmast outhärdlig process för familjen. Angelica beskriver att hon har skickat en lång rad skrivelser och personliga brev till Migrationsverket för att beveka myndigheten att låta svärmodern stanna sin sista tid i livet i Sverige.

Men nej. Migrationsverket beslutade den 29 mars i år att hon ska utvisas.

Beslutet att utvisa Kathleen Poole som är svårt sjuk slog ner som en bomb hos de anhöriga.
Beslutet att utvisa Kathleen Poole som är svårt sjuk slog ner som en bomb hos de anhöriga. Bild: Edvin Bergström

Breven och kontakterna har varit förgäves. Nu i veckan, den 9 november, kom Migrationsverkets brev med information om att utvisningsbeslutet har vunnit laga kraft, alltså börjat gälla. ”Beslutet innebär att du ska resa till det land som står angivet i beslutet”, skriver Migrationsverket.

”Du ska därför så fort som möjligt ordna en flygbiljett med avresa omgående”, skriver Migrationsverket också.

Du ska därför så fort som möjligt ordna en flygbiljett med avresa omgåend

– Hon kan inte sätta sig på planet. Hon kommer ingenstans, säger Angelica Poole och vanmakten och desperationen är tydlig i hennes röst.

ANNONS

Bjärt kontrast mot sitt drömliv

Tillvaron för Kathleen Poole i dag står i bjärt kontrast till det liv hon hade med barnbarnen runt sig. I dag bor hon på demensavdelning i Tanumshede. På dörren till hennes rum finns en bild av Buckingham Palace i London. Inne i rummet hänger rosa gardiner och byrån pryds av fotografier på de kära barnbarnen. Av allt detta märker Kathleen dock inte mycket.

Hon pratar inte, och förstår inte var hon är, vem hon är eller vem vi är

– Min svärmor är sängliggande. Hon tas upp och får sitta i rullstol ett par gånger om dagen. Hon går inte. Hon äter inte utan blir matad. Personalen vänder henne ett par gånger för att hon inte ska få liggsår, de sköter hennes hygien. Hon pratar inte, och förstår inte var hon är, vem hon är eller vem vi är, säger Angelica.

– Hon kan inte flyttas och sättas på ett plan. Det överlever hon inte.

Vädjar till kungen om hjälp

Angelica Poole säger vidare att en genomsnittlig livslängd för en person som har diagnosticerats med Alzheimers sjukdom uppges vara tio år. Den sjuke tappar förmåga efter förmåga och till slut försvinner även sväljförmågan. Hon har nu passerat dessa år och talförmågan och förståelse är redan borta sedan många år, beskriver hon vidare.

– Jag förstår inte vad Migrationsverket inte förstår. Hon kan inte göra ett nytt pass, hon är lika dement idag som hon var 2018. Det finns ingen medmänsklighet, säger Angelica.

ANNONS

Nu väntar hon med stor oro på att polisen ska dyka upp vid demensboendet och hämta den sjuka.

– Då vet jag inte vad som händer. Jag gör vad som krävs för att hon ska få ett värdigt slut. Jag har till och med skrivit till kungen. Min svärmor är ingen kriminell person, men mycket sjuk. Ingen vet hur länge hon har kvar.

Angelica och Wayne Poole i Tanum kämpar med alla medel för att Waynes mamma Kathleen inte ska utvisas. Situationen tar knäcken på familjen, beskriver Angelica.
Angelica och Wayne Poole i Tanum kämpar med alla medel för att Waynes mamma Kathleen inte ska utvisas. Situationen tar knäcken på familjen, beskriver Angelica. Bild: Edvin Bergström

Situationen tar hårt på de anhöriga.

– Det tar knäcken på en familj. Hon vet ju inget om detta, men det påverkar oss mycket. Det är skamligt, en skandal, säger Angelica Poole.

Kan ställas in om personen inte klarar av att resa

Migrationsverkets presstjänst skriver till Bohusläningen att myndigheten inte kan uttala sig om det enskilda ärendet på grund av sekretess. ”Generellt har Migrationsverket särskilda rutiner och stöd för att kunna genomföra en säker och värdig resa när personen har vårdbehov”, skriver Nadine Sohier på presstjänsten vidare.

Vidare skriver presstjänsten att ”personen är medborgare i Storbritannien” och inte har uppfyllt kraven i lagen för att få permanent uppehållsstatus i Sverige. Migrationsverket stödjer sig även på förvaltningsrätten i Stockholm som också har prövat Kathleen Pooles ärende ”och som gjort samma bedömning som Migrationsverket".

Om bedömningen är att personen inte klarar av att resa så utför vi inte resan

Vilket ansvar har Migrationsverket för att utvisningen – om den verkställs – sker under humana former?

ANNONS

”Vi utför, via en fristående part, en bedömning av hälsotillståndet och anpassar resan därefter. Det kan bland annat innebära att en läkare eller sjuksköterska samt personal från Migrationsverket följer med på resan, i vissa fall behöver personen kunna ligga ner och ha tillgång till mediciner eller till och med behöva ett eget plan. Vi notifierar även landet om ankomst och vårdbehov”, svarar presstjänsten på Migrationsverket.

”Om bedömningen är att personen inte klarar av att resa så utför vi inte resan”, skriver Migrationsverket också.

Storbritanniens ambassad står redo om behov uppstår

Bohusläningen har även varit i kontakt med polisen i Västra Götaland, där pressavdelningen svarar att polisen inte kommenterar utvisningsärenden och hänvisar till Migrationsverket.

Hänvisar till myndigheten gör även pressekreteraren hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Ministern varken kan eller får uttala sig om enskilda fall och inte heller påverka hur Migrationsverket gör sina bedömningar i enskilda ärenden, svarar pressekreteraren.

Från brittiska ambassaden i Stockholm skriver pressansvariga att ambassaden är redo att erbjuda hjälp till brittiska medborgare i Sverige, när och om de är i behov av hjälp och begär det. I övrigt lämnas inga fler kommentarer.

LÄS MER:Kathleen är dödssjuk och hjälplös – nu ska hon utvisas från Sverige

LÄS MER:Dödssjuka Kathleen ska utvisas – familjens oroliga väntan på att polisen ska hämta henne

LÄS MER:Brittisk parlamentariker kritiserar utvisning av demenssjuka Kathleen Poole

LÄS MER:Hela familjen drabbas när farmor ska utvisas

LÄS MER:Utvisningen av demenssjuka Kathleen i Tanum närmar sig

ANNONS