Katten Stella hemma igen – efter 1,5 år: ”Aldrig varit med om en sån återförening”

Katten Stella har varit på rymmen i ett och ett halvt år, men efter en ädelhjärtad räddningsinsats under mitten av förra veckan är hon åter tillbaka hos sina ägare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När Noel Malmkvist var på väg hem under tisdagskvällen väntade en ny bekantskap vid busskuren intill Eurocash i Strömstad. Det var den bortsprungna katten Stella.

–Jag hade precis bowlat med några kompisar, så såg jag hur det kom någonting över vägen. Då tänkte jag först att det var en räv eller någonting, men så hörde jag hur den började jama lite grann.

Katten lät väldigt orolig att döma av dess jamande och den verkade ha gått vilse. Den verkade vara väldigt hungrig, så pass att den började småäta på gamla snusprillor som låg på marken. Noel Malmkvist blev misstänksam, eftersom han själv har fem katter hemma kunde han förstå av kattens beteende att något inte stod rätt till. Han ringde sin flickvän Victoria Jahren och bad om hjälp.

ANNONS

Victoria Jahren tog med sig en konservburk med makrill. Något som visade sig vara en perfekt manöver för att vinna kattens förtroende.

– Vi satt väl där typ en och en halv timme, säger Vicotria Jahren.

Det tog lång tid att komma i kontakt med 114 14 för att höra med polisen om de kunde scanna kattens chip. Det kunde de inte. Stella, som det senare skulle visa sig att katten hette, följde i stället lydigt efter sina två nyfunna vänner när de begav sig hemåt. Hos Noel Malmkvist och hans mamma Tanja Malmkvist kunde Stella få husrum till dess att jakten på ägarna var avklarad. En jakt som skulle visa sig gå oväntat fort.

”Det är er Stella som vill hem igen”

Victoria Jahren postade ett inlägg på Facebook om den upphittade katten. Tack vare otroligt många delningar, hela 73 stycken, så spreds ordet snabbt. Redan på kvällen hörde ägarna av sig som berättade att bilderna på Facebook liknade deras katt Stella som hade varit på rymmen i ett och ett halvt år. De hade flyttat ut på landet, några mil utanför Strömstad, och det var i samband med det som Stella försvann.

– De hade aldrig gett upp sin katt. Det var så hjärtskärande, säger Tanja Malmkvist som berättar att de hade sagt upp sin försäkring bara för en månad sedan.

ANNONS

För att vara helt säkra på att det verkligen var de rätta ägarna som hört av sig åkte Tanja Malmkvist till Dingleveterinärerna i Strömstad för att kontrollera chip och registrering. Det hade varit lite sömn den natten, tänk om det ändå inte var de rätta ägarna som hade hört av sig? Men så kom svaret. Det var Stella.

– När jag kom ut på parkeringen vid veterinären då ringde jag till det här paret direkt och berätta att det är er Stella som vill hem igen. Hon är redo att komma hem, säger Tanja Malmkvist.

Hon frågade om de ville att hon skulle komma med Stella på direkten. Det ville ägarna inte, Stellas kattmat fanns inte längre kvar hemma eftersom hon hade varit borta så länge.

– Jag sa att det inte var några problem, att Stella bor på ett femstjärnigt hotell och att hon har fått ett eget rum. Ta god tid på er, fixa det som behövs till henne.

– Jag tror inte ens det tog en halvtimme så hade de varit och handlat.

Unik historia

På det hela taget dröjde det bara en dag. Från det att Stella hittades vid busskuren vid Eurocash till att hon fick återförenas med sina rätta ägare.

ANNONS

– Vi hittade katten på kvällen och på morgonen fick den komma hem, säger Noel Malmkvist.

– Jag har hjälpt till många gånger med katter som har rymt och jag har faktiskt aldrig varit med om en sådan här återförening, säger Tanja Malmkvist.

I fredags lämnade Stellas ägare över presenter. Som tack fick de en jättefin blomma och ett presentkort på Restaurangbiografen Park.

Ny lag ska råda bot på problemet

I Sverige beräknas det finnas omkring 100 000 hemlösa katter. Många katter är inte kastrerade och kan därmed föröka sig i det vilda vilket ytterligare förvärrar situationen. Tanja Malmkvist betonar hur viktigt det är att se till att chippa, registrera och kastrera sin katt. Att Stella fick komma hem så snabbt var möjligt just genom att hon var chippad och registrerad.

Regeringen föreslog i oktober i en lagrådsremiss att märkning och registrering ska bli obligatoriskt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

ANNONS