Kläpphagen tar form på Koster: "Vi går all in"

Inget är lämnat åt slumpen när deras livsverk växer fram. Boende- och restaurangkonceptet har tagit år att förverkliga. Med matlagning över öppen eld, mikrobryggeri, boulebana och fiskdamm blir Kläpphagen en attraktion i Bohuslän.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKoster usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Martin Nilsson sätter sig i soffan ihop med hustrun Marika Nilsson och vännen Johan Sköld. Tillsammans är de delägare i vad som blir en unik destination i Bohuslän, Strömstad och på Koster.

Kläpphagen växer fram över totalt 4000 kvadratmeter: bryggeri, fiskdamm och boulebana. Det ska finna något för alla, understryker Johan Sköld, håller upp kaffekoppen och tar en sipp i byggnaden som bland annat varit arbetsbostad åt hantverkare.

I februari besökte tidningen Sydkoster. I dag är Kläpphagen fortfarande en arbetsplats, men för att göra en lång historia kort är det fler byggnader än husgrunder: mikrobryggeriet, växthuset, restaurangbyggnaden och bostäderna som ska erbjuda gästerna sviter.

ANNONS
Kläpphagen är en byggarbetsplats för ytterligare ett par månader.
Kläpphagen är en byggarbetsplats för ytterligare ett par månader. Bild: Thomas Bennelind

Johan Sköld reflekterar över processen. Deras livsverk tar form. Nedräkningen till öppningen är bara ett par månader bort. I bästa fall till påsk – annars öppnar man den 15 maj, men bokningen öppnar så fort hemsidan är färdig i början av december.

– Det har hänt fruktansvärt mycket. Vi börjar dra ihop säcken, men det är en lång bit kvar till öppning. I februari var det inte så många personer här. Markarbetet tog tid. Det var sumpigt, svårjobbat i början och vi fick påla en del.

– Nu är det fantastiskt mycket folk här: rörläggare, elektriker och hantverkare. Det är folk i alla ändar och det händer så mycket, säger han.

Marika Nilsson flikar in.

– Det var ett visst läge från lite byggnation, till att det just nu händer jättemycket.

De kallar det för en plats att upptäcka, och med fler aktiviteter än att besöka en restaurang.

– Det ska vara gött häng. Du ska må bra här. Allt från att titta på odlingar till att se på fiskar i dammen och spela boule. Någonting för alla; ung som gammal, säger Martin Nilsson.

Känslan just nu? Engagemanget är på detaljnivå.

– Det här överträffar planeringen. Firmorna som hjälpt till har verkligen varit engagerade. Det är hantverk från början till slut, det kommer att gå igenom när vi öppnar verksamheten. För det är som en röd tråd, de har fått utlopp och får tummen upp, säger han.

ANNONS

Johan, Marika och Martin har varit på plats i stort sett varje dag för att delta i arbetet. Lägg till stödet av Kosterborna. Många har följt händelseförloppet.

– Vi har samarbetat och det är för att få en bra slutprodukt. Gensvaret har varit hundra procent positivt. Vi har till och med fått skänkta vuxna fruktträd av två grannar. Det är helt fantastiskt, säger Martin Nilsson.

Mikrobryggeriet. Här kommer Johan Sköld brygga Kläpphagens egna öl. Ölprovningar kommer att hållas för gästerna.
Mikrobryggeriet. Här kommer Johan Sköld brygga Kläpphagens egna öl. Ölprovningar kommer att hållas för gästerna. Bild: Thomas Bennelind

Kläpphagen har också blivit ett samtalsämne i Strömstad. Efterlängtat och stort intresse – pulsen stiger.

– Det betyder otroligt mycket. För vi behöver intresset, säger Marika Nilsson och skrattar.

Men parallellt med entusiasmen följer krav på att leva upp till förväntningarna. Johan, 46, Marika, 53, och Martin, 50, har lagt många år på restaurangbranschen. Nu gör de tillsammans en livsinvestering och står för ett drömprojekt från start till mål.

– Det här är det största vi någonsin har gjort. Vi går all in på det här, säger hon.

Fjärilar i magen, nervositet och förväntan. Trion blickar framåt. När fastigheterna tar form, inredningen är beställd och grävmaskinerna så småningom lämnar platsen, blir markservice prioriterad: personal, bokningssystem och menyer.

Marika Nilsson, Martin Nilsson och Johan Sköld tar plats vid den massiva ugnen i restaurangens hjärta.
Marika Nilsson, Martin Nilsson och Johan Sköld tar plats vid den massiva ugnen i restaurangens hjärta. Bild: Thomas Bennelind

I en bransch som drabbades stenhårt av pandemin, inflation och rekordhöga priser för byggmaterial, är verkligheten bakom de gastronomiska drömmarna lika mycket förhållningen till ekonomi.

ANNONS

– Det är fruktansvärt mycket saker som ska stå klart till våren. Hemsidan är på gång. Just nu är det stort intresse på bland annat bröllop och bokningar. Pressen ligger på oss och vi måste leverera, säger Martin Nilsson som är kock ihop med Johan Sköld.

Med rådande ekonomiska läge har man vid flera tillfällen gjort nya kalkyler.

– Priserna är skjutit i höjden. Vi har gjort en budget och sedan har priserna fortsatt att öka. Det är tufft. Man ljuger om man säger något annat. Vi får mycket mindre för pengarna än vi hade planerat i början. Klart att det är en oro, men nu är det bara att köra. Det blir bra, säger Marika Nilsson.

Hur ser ni på rekryteringsfrågan av till exempel kockar?

– Kläpphagen är ett unikt ställe, som jobbar på ett unikt sätt. Vi har fått många som frågat om att komma hit och jobba. Det känns väldigt positivt, säger Johan Sköld.

De är inställda på att första året blir tufft med en del barnsjukdomar när nya rutiner ska sättas.

– Vi har varit med om många krogöppningar, men det första året är alltid tufft. Och det här blir nog tuffaste hittills. För det är största öppningen vi gör. Vi är inställda på att det blir en utmaning. Och vi kommer lösa det, säger Martin Nilsson.

ANNONS
Veden kommer att behövas när restaurangen öppnar till våren.
Veden kommer att behövas när restaurangen öppnar till våren. Bild: Thomas Bennelind

Besöksprojekteringen är gjord – och ekvation är inte enkel. Lagom är bäst, menar Johan Sköld.

– Men man ska alltid ha lite mer än vad man klarar av. Då är man som mest effektiv, säger han med ett leende.

Under högsäsongen räknar de med cirka 20-25 anställda. Städ, gårdsskötsel och logistik. Det blir många järn i elden när Kläpphagen blir en central arbetsgivare på Kosteröarna.

Restaurangbyggnaden växer fram. Tre av ledorden bakom är lokalt, nära och personligt. Det massiva murbruket bakom den stora ugnen är handgjord. Detaljerna präglar. Inget är lämnat åt slumpen.

Sedan dröjer det inte länge förrän Johan Sköld och Martin Nilsson tänder upp i köket. Elden blir kockarnas element. Menyerna ska sättas över säsongernas paletter: vinter, vår, sommar och höst när Kläpphagen ska ha öppet året runt.

Vintertid räknar de med cirka 50 bordsplatser. Utomhus har man valt att stycka av ett antal platser med bland annat loungeavdelning och terrassplaster: omkring 200 platser.

Högt i tak. I matsalen kommer man att ha plats för 50 sittande.
Högt i tak. I matsalen kommer man att ha plats för 50 sittande. Bild: Thomas Bennelind

Intill finns personalbostad med tre rum. Gårdsbutiken hittar man i hjärtat på gården, det är den äldsta byggnaden som de har bevarat så gott de kunnat i sitt originalskick. Det var här det startade. Och här skall det säljas godbitar från deras trädgårdar, hembakat fikabröd från egna vedugnen, souvenirer och lokalt hantverk.

ANNONS

Man kommer också erbjuda boende. Sviterna blir som lägenheter med två sovrum, fyra sängplatser i varje, samt bäddsoffa och kök: totalt 40 bäddar. Kläpphagen kommer även samarbeta med andra aktörer på Kosteröarna.

– Alla hjälps åt för att sätta Koster på kartan, säger Marika Nilsson.

Projektet startade på riktigt 2019. Våren 2023 är det öppning. Martin och Marika har byggt hus på tomten. Paret flyttar permanent till Sydkoster.

– Det här är ett val vi gjort för längesedan och något vi verkligen velat göra. Nu är vi i startgroparna, säger han.

Johan Sköld vid terrassen utanför ett av Kläpphagens gästhus.
Johan Sköld vid terrassen utanför ett av Kläpphagens gästhus. Bild: Thomas Bennelind
ANNONS