Statsminister Stefan Löfven kramar om Magdalena Andersson när hon utnämns till ny partiordförande för Socialdemokraterna vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg på torsdagen.
Statsminister Stefan Löfven kramar om Magdalena Andersson när hon utnämns till ny partiordförande för Socialdemokraterna vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg på torsdagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Klart: Magdalena Andersson ny partiledare för S

Det är ingen skräll men nu står det klart, Magdalena Andersson har officiellt valts till Socialdemokraternas nya partiordförande. Det avgjordes på partistämman i Göteborg under torsdagen.
– Jag är så klart både hedrad och glad, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Stefan Löfven har suttit som statsminister i sju år och partiordförande i snart tio, men nu lämnar han över till finansministern Magdalena Andersson som nu kommer axla rollen som Socialdemokraternas nya ordförande.

Andersson kan därmed bli Sveriges första kvinnliga statsminister inom kort, när Stefan Löfven efter kongressen väntas gå till talmannen med sin avskedsansökan.

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014 och var, i två år före det, ekonomisk-politisk talesperson för S i opposition. Hon är 54 år, gift och har två vuxna barn.

Hon växte upp i Uppsala med en mamma som var lärare och en pappa som var lektor i statistik på universitetet i Uppsala.

ANNONS

Efter gymnasiestudierna i Uppsala, där hon också gick med i partiets ungdomsförbund (SSU), flyttade hon till Stockholm och Handelshögskolan för sin universitetsutbildning.

På 1990-talet tog hon steget in på regeringskansliet där hon har haft en rad olika befattningar, i finansdepartementet och statsrådsberedningen. Före det att hon kom tillbaka till rikspolitiken 2012 var hon under några år överdirektör på Skatteverket.

På torsdagen avgår Löfven som S-partiordförande och lämnar därmed över till nuvarande finansminister Magdalena Andersson.

Men för att hon ska kunna bli statsminister måste hon även accepteras av riksdagen.

LÄS MER: Löfven vägrar säga när han ska avgå

LÄS MER: V vill ha något av Magdalena

LÄS MER: Många utmaningar väntar Andersson

Fakta: Magdalena Andersson

Född: 1967.

Familj: Make och två barn i 20-årsåldern.

Intressen: Träning, friluftsliv, bergsklättring.

Bor: Hus i Nacka samt lägenhet i Stockholm.

S-bakgrund: Gick med i SSU som 16-åring 1983.

Valdes till SSU-ordförande i Uppsala 1987.

Internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989.

Började arbeta i statsrådsberedningen 1996, bland annat som planeringschef och chef för finansdepartementets skatteavdelning.

Ekonomiskpolitisk talesperson 2012.

Finansminister 2014.

ANNONS