Klass 1-varning för kraftig åska i Bohuslän

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i hela Västra Götaland under söndagen. Ännu vet man inte om utbredningen på den kraftigaste åskan, men risken för regn och hårda vindbyar är stor.

ANNONS

Under söndagen kommer det att åska i och runtom Göteborg, det vill säga även resten av Bohuslän och Västra Götaland. Den ska också sträcka sig över Småland och norra Götaland, men ännu vet man inte exakt vart den kraftigaste åskan kommer slå ner.

– Vi kan med säkerhet säga att det kommer åska i hela det här området, men vart det verkligt allvarliga kommer vet vi inte. Det är också där det kraftigaste regnet kommer. Om man vill se mer exakt under dagen kan man kolla vår hemsida och i appen där vi uppdaterar så fort vi vet mer, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Med klass 1-varning syftar SMHI på omfattande och frekvent åska som ofta kommer tillsammans med kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. Den kan inte sällan orsaka störningar i el- och telefontrafiken.

– Det man ska vara beredd på är att de här starka vindbyarna kommer väldigt plötsligt, från en sekund från en annan. Och de är så kraftiga att de kan ta med sig lösa föremål, så man gör klokt i att plocka in lösa ting i trädgården, säger Alexandra Ohlsson.

Finns det även risk för översvämningar?

– Ja det gör det. Speciellt där den värsta åskan och skyfallet slår ner, där kan det komma så mycket vatten att det inte hinner rinna undan och då översvämma vägar eller källare.

ANNONS