Konkurserna ökar – oro inför framtiden

Konkurserna ökar runt om i landet. Många lokala företagare uttrycker också en ökad oro inför framtiden. Samtidigt flaggar de även för neddragningar.
– Vi märker en oro med ökade räntor, elpriser och att människor drar åt. Dessutom är det samma branscher som drabbades hårt under pandemin, säger Ulrica Sundén Berger, ordförande i Företagarna Vänersborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt UC:s statistik har konkurserna i Västra Götalandsregionen ökat med hela 57 procent i september jämfört med samma period förra året. Det är en av de största ökningarna i landet.

LÄS MER:Snabbmatsrestaurangen har gått i konkurs

I både Lilla Edet och Mellerud har konkurserna under september månad ökat med 100 respektive 33 procent. Två kommuner som däremot går mot trenden under samma period, är Trollhättan och Vänersborg. Där minskade konkurserna med 11 respektive 25 procent i september.

Enstaka konkurser påverkar siffrorna mycket

– Det handlar om så låga siffror så några enstaka konkurser påverkar statistiken mycket, säger Ulrica Sundén Berger.

I oktober syns ökningar i såväl Vänersborg som Trollhättan.

– Hittills i oktober är det tre företag som gått i konkurs i Trollhättan. I oktober 2021 var det ett företag som gick i konkurs. Procentuellt en stor ökning men inte till antal, säger Lars Svensson, ordförande i Företagarna Trollhättan.

ANNONS

– I Vänersborg är det hittills två företag som gått i konkurs i oktober mot noll i oktober förra året, säger Ulrica Sundén Berger.

Finns en ökad oro inför framtiden

Enligt Lars Svensson finns det en ökad oro inför framtiden där många företagare flaggar för eventuella neddragningar. Det visar en pågående undersökning som Företagarna genomför.

– Så här långt ser vi att de tre största grupperna där man flaggar för neddragningar är tillverkningsindustrin, bygg/design/inredning samt detaljhandeln.

Han menar att detta är en effekt av den skenande inflationen samt de höga el- och drivmedelspriserna.

– Detta i sin tur kommer säkert påverka jobben och i slutändan även en ökning av konkurser, säger Lars Svensson.

Samma företag som hade det tufft under pandemin

Även bland företagarna i Vänersborg märker Ulrica Sundén Berger att många företagare är väldigt oroade för vad som ska ske framöver.

– Företag inom bygg och industrin har fortfarande mycket att göra. De som främst märker av en nedgång är företag som vänder sig till konsumenter, som exempelvis restauranger. Det är ju inom samma branscher som hade det tufft under pandemin, säger Ulrica Sundén Berger.

Hon tycker att situationen är lite märklig då ett stort antal företagare fortfarande har svårt att få tag på utbildad personal. Även om framtiden är osäker så ser Ulrica Sundén Berger att det finns en del positiva effekter av coronapandemin.

ANNONS

– Fastighetsägare, företagare och kommunen slöt upp tillsammans och det blev något bra av detta samarbete även om det var tuffa år. Nu hoppas jag att vi kan göra samma sak vid en eventuell lågkonjunktur.

ANNONS