Kraftig brand i flerfamiljshus – byggnaden evakuerad

Under natten har en omfattande räddningsinsats pågått på Domarevägen i Partille, efter att en fullt utvecklad lägenhetsbrand spridit sig i ett flerfamiljshus. Enligt polisen är en person allvarligt skadad, och en förundersökning om mordbrand har inletts.
– Jag är fortfarande chockad, jag var rädd att det skulle börja sprida sig, säger Yvette Le Comte Nittinger, boende i området.

ANNONS
|

Under morgonen låter räddningstjänsten taket brinna ner. Boende i sex trappuppgångar i det drabbade lägenhetshuset har evakuerats till Björndammens skola.

– Det är de lokalerna som kommunen har öppnat upp för att kunna ta hand om de drabbade, säger Andreas Odén, vakthavande befäl i polisregion Väst.

Polisen registrerar även alla boende för att säkerställa att ingen saknas. En person är allvarligt skadad och har förts till sjukhus. Polisen väntar tills branden har släckts för att kunna inleda en teknisk undersökning i en utredning gällande mordbrand.

Boende: ”Allt är kvar därinne”

Klockan var 01.30 när larmet om den kraftiga branden kom in. En av de som bor i byggnaden berättar för Partille tidning att han och hans fru vaknade av att en röklukt spred sig i lägenheten. Väl uppe hörde han grannarna banka på dörren.

ANNONS

– Vi hann ta några saker och sedan sprang vi ut. Annars är allt kvar därinne, säger Medis, som inte vill uppge sitt efternamn men berättar att grannarna är ”väldigt fina”.

Tillsammans med sin fru, och alla andra som evakuerats, samlades de utanför och betraktade branden. Om byggnaden går att rädda är i nuläget oklart.

– Det känns dåligt, jag vet inte vad jag ska göra. Jag får ringa mina döttrar, säger Medis.

Branden bedöms vara under kontroll

Vid strax innan 08 på morgonen beskriver GP:s reporter på plats hur skolbarn börjar gå till skolan bredvid det drabbade huset. Det luktar rök, är blött och skummigt från räddningstjänstens släckningsarbete.

En boende i området, Yvette Le Comte Nittinger, vaknade på natten av att hennes man väckte henne och berättade att det brann. Utanför fönstret syntes lågor.

– Jag är fortfarande chockad, jag var rädd att det skulle börja sprida sig, säger hon tidigt på tisdagsmorgonen.

Yvette Le Comte Nittinger berättar också att hon arbetar på skolan i närheten och att hon förberett sina kolleger på att de kommer finnas behov av att prata med barnen under dagen.

Försöker få ut saker ur lägenheterna

Per Anders Lindfeldt, regional insatsledare berättar vid 08.30 att den branden startade i en lägenhet och spred sig till vinden. Mellan vinden och huset finns betongbjälkar och därför kunde man låta vinden brinna ner för att undvika vattenskador i huset.

ANNONS

– Startlägenheten är totalskadad. Det har varit en omfattande brand, säger han.

Enligt Per Anders Lindefeldt kommer arbetat att fortsätta under dagen och kanske även in under natten mot onsdagen.

Under morgonen ska man försöka få ut vissa av de boendes saker så som mediciner, id-handlingar och nycklar.

Det är fortsatt stora avspärrningar på platsen.

Vad som orsakat branden är okänt, men polisen skriver på sin hemsida att en förundersökning om mordbrand har inletts.

ANNONS