Kraftiga vindar drar över Bohuslän: ”Höstruskigt väder”

Det regnade, blåste, åskade och haglade kraftigt på västkusten under söndagen. I Strömstad förstördes även taket till hockeyarenan Lionshov.

ANNONS
|

SMHI har utfärdade en gul varning för vind i både inre och västra delarna av Västra Götaland på söndagen. Och blåsten och ovädret slog till med full kraft under söndagen.

I Ljungskile kom en kraftig hagelskur följt av kraftigt regn under dagen. Läsaren Roger Ekeroos som också är politiskt aktiv inom Moderaterna berättar.

– Hagelstormen var nog bland det värsta vi upplevt här sen 1997! Jag stod i uterummet och filmade, men fick gå in och hämta hörselskydd på grund av ett sanslöst dån från taket. Gatan svämmade över och jag fick ringa jouren på kommunen som var här och rensade så gott det gick, berättar han.

ANNONS

Se hagelskuren i videon nedan.

Vid 14-tiden drog åskan in över Uddevalla och många upplevde strömavbrott. En av Bohusläningens reportrar befann sig på Torp köpcentrum och kunde berätta att strömmen dog även där, och att butikerna fick utrymmas. Strömmen kom tillbaka strax efteråt.

Falska brandlarm

Räddningstjänsten fick även in flera brandlarm efter åskan.

– Vi har varit ute på lite olika automatlarm och annat här. Men det har inte varit någon brand på någon av platserna utan det är åskan och annat som stökat lite, berättade Simon Willner, inre befäl på räddningstjänsten.

Strax efter 16.00 kom det om ett larm till räddningstjänsten om att taket på ishallen Lionshov i Skee höll på att blåsa av.

Per-Anders Mattsson, styrkeledare för räddningstjänsten Strömstad, säger att ungefär 300 kvadrat med plåt har påverkats av blåsten. Det har lossnat halvvägs upp och är förstört. Hantverkare kallades till platsen och hjälpte till med en temporär lösning för att få fast plåten igen.

Räddningstjänsten lämnade hockeyarenan vid halv sju på söndagskvällen.

Vinden väntas avta under natten

De kraftiga regnskurarna kan komma att mätas upp till 10 millimeter, och höstrusket härstammar från ett lågtrycksområde väster om norska kusten.

Gul varning för vind stod kvar på söndagskvällen ut med kusten och in längs Byfjorden, samt över Vänern. Vindarna väntas dock avta under natten till måndag.

ANNONS
ANNONS