Kraftigt regn väntar i natt – SMHI varnar

SMHI varnar för stort oväder i Västsverige under natten mot fredagen. Stora regnmängder väntas, vilket medför risk för översvämningar, och på flera håll har tromber siktats under torsdagseftermiddagen.

ANNONS

Dagen har präglats av regn- och åskskurar i Västsverige. Extra hårt drabbat har norra Bohuslän varit, där räddningstjänsten har fått rycka ut på ett flertal larm om översvämningar.

– Det har runnit ner vatten längs berghällar in i hus. De som äger kåkarna har sagt att de aldrig sett vatten komma därifrån förut. Så det har varit en hektisk dag, sade Christer Nilsson på räddningstjänsten tidigare under torsdagen.

LÄS MER:Regnoväder drabbar Västsverige

Men natten mot fredagen väntas bli än värre. Stora regnmängder på upp mot 60 mm väntas falla över Västsverige och SMHI går därför ut med en klass 1 varning.

– När det är såna mängder inom ett visst tidsintervall blir det lätt stora vattensamlingar och översvämningar vid dagvattenbrunnar och i källare, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Tromber har siktats vid kusten

Under eftermiddagen på torsdagen kom flera rapporter om tromber vid kusten. En av dessa kom från familjen Danerås, bestående av Sanna, Ola och Bruno, som på sin segeltur mellan Hunnebostrand och Bohus-Malmön vid 15-tiden fick se en tromb uppenbara sig framför dem.

– Vi hade ett åskoväder framför oss som var rakt över Bohus-Malmön och då såg vi den här tromben. Den var taggig nedtill och vi såg hur den snurrade, det var nästan lite Hollywood-känsla, säger Ola Danerås.

Till en början blev de oroliga.

– Vi kände ju att vi åkte åt fel håll, det gick ju emot allt vi lärt oss om segling. Det finns tromber som kan vara väldigt starka, men vi var mer oroliga för åskovädret.

Men när de såg att ovädret rörde sig bort från dem återfick de lugnet.

– Det var coolt att titta på, säger Ola Danerås.

Sanna, Ola och Bruno Danerås.
Sanna, Ola och Bruno Danerås. Bild: Privat

En annan som fick uppleva fenomenet var Patrik Henriksson i Kungshamn.

– Jag stod och pratade med min pappa när jag såg att det var en tratt i molnen, och när jag kollade närmare såg jag att det var som vattenmoln ner mot havet. Då förstod jag att det var en tromb. Det var lite häftigt, man inser ju vädrets krafter, säger Patrik Henriksson.

ANNONS
Patrik Henriksson.
Patrik Henriksson. Bild: Privat
Sofia Rodin.
Sofia Rodin. Bild: Privat

Även Sofia Rodin siktade en av tromberna.

– Vi var och lämnade av barnen hos mormor och på väg hem såg vi att molnen var trattformade. Genom åren har jag sett några tromber men detta var den största vi har sett här, säger Sofia Rodin.

– Det var häftigt, det var som att man såg på TV.

Tromber utgör sällan någon fara

Enligt Sofia Söderberg på SMHI utgör tromber ingen större fara, men man bör ändå vara uppmärksam.

– Vanligtvis dör tromber som skapas vid kusten ut när de kommer in över land på grund av friktionen som uppstår. Men i sådant här väder kan det ändå förekomma starka vindar, så det kan vara bra att inte ha allt för mycket lösa föremål liggandes.

– För båtägare och folk som befinner sig ute på sjön kan det vara bra att vara extra uppmärksamma, säger hon.

ANNONS