Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Läckage utanför Stenungsund

Ett 155 meter långt tankfartyg läcker utanför Stenungsund. Enligt Kustbevakningen finns det olja i vattnet kring fartyget.
– Vi misstänker att oljan kommer från fartyget, men det är inte bekräftat än, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

ANNONS

Larmet kom in till räddningstjänsten från Kustbevakningen vid 11.58 på söndagen. Ett fartyg utanför industriområdet i Stenungsund läcker.

– Det handlar om ett 155 meter långt tankerfartyg som läcker på något sätt, säger Christine Lindén på Kustbevakningen.

Christian Carlsson är vakthavande befäl på Kustbevakningen och bekräftar att det upptäckts olja i vattnet kring fartyget.

– Det är Transportstyrelsen som varit där och gjort en rutinkontroll, så vi åker dit för att kontrollera varifrån det kommer. Vi misstänker att det kommer från fartyget, men det är inte bekräftat än, säger han.

”Ett oljeskimmer”

Kustbevakningens flygplan har flugit över fartyget för att få en uppfattning om hur mycket olja det rör sig om.

ANNONS

– Det ligger ett oljeskimmer vid delar av fartyget och det betyder att det inte handlar om någon större mängd olja, säger Christian Carlsson strax innan klockan 14.

Räddningstjänsten har lagt en länsa runt fartyget för att hindra att oljan sprider sig i havet.

Kan röra sig om brott

Vid strax innan klockan 14 är Kustbevakningen från Lysekil på väg till platsen.

– Lysekilsenheten är på väg till platsen nu i ribbåt för att starta en utredning. Vi kommer gå ombord, prata med besättningen och potentiellt göra en husrannsakan för att kolla tanknivåer, säger Christian Carlsson.

Miljöpåverkan

Om läckaget kommer orsaka skada på miljön är inte fastställt.

– Det är aldrig bra att det kommer ut olja i havet men det verkar inte röra sig om en större mängd så miljöpåverkan är begränsad, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Texten uppdateras.

ANNONS