Louice Kangasmaa blev bestulen av falska poliser

Louice Kangasmaa var på väg hem från jobbet när hon plötsligt blev stoppad av falskt uniformerade poliser – som bland annat stal hennes förlovningsring.
– De uttryckte sig på sättet som man förväntar sig att en polis ska göra, säger hon.

ANNONS
|

Det kvällen den 27 oktober när Louice Kangasmaa var på väg hem till sin bostad i Borås efter ett arbetspass i Mölndal som hon blev stoppad en vad som verkade vara en civil polisbil, en händelse som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Detta skedde i höjd mellan Circle K Bollebygd och flygplatsmotet på riksväg 40.

– De satte på en sådana röd saftblandare på taket och när det blev bredare vid vägrenen visade de in mig där för att stanna, berättar Louice Kangasmaa.

Ur bilen klev två polisuniformerade kvinnor ut och bad om att få se Louice Kangasmaas ägarbevis från Transportstyrelsen. Medan de två uniformerade kvinnorna såg över ägarbeviset fick Louice vänta utanför.

ANNONS

– Den ena tjejen satte sig i förarsätet medan den andra stod med dörren tätt om sig eftersom regnet vräkte ner. Sedan efter åt kommer de ut och säger ”Allt ser bra ut, kör försiktigt och ha en fortsatt trevlig kväll”, berättar hon.

Blev av med sin förlovningsring

Efter att den mörka Volvo-suven kört i väg upptäcker Louice Kangasmaa att något inte står rätt till.

När hon ska lägga tillbaka något i handskfacket upptäcker hon att det är länsat på allt innehåll. Där låg bland annat ägarpapper och hennes necessär, där bland annat hennes mediciner samt förlovningsring ligger.

– Det är först då det går upp för mig: ”Hjälp! Var det är som just hände, jag har ju blivit rånad”, säger Louice Kangasmaa.

Hon kör av vid Circle K Bollebygd efter detta och där står det en polisbil. Efter dialog med polismannen får hon höra att det inte ska ha varit några civilbilar som genomfört kontroller i närheten. Dessutom blir hon uppmanad att göra en polisanmälan.

”Man vill göra rätt för sig”

Och det är först i samband med att hon för polisanmälan i Göteborg som blir informerad av polisen att ”saftblandaren” på en riktigt polisbil är både röd och blå och att hela polisbilen lyser upp blått. Dessutom behöver inte poliser be om att se ägarbeviset eftersom att de kan slå upp det i sina egna system, får Louice förklarat för sig.

ANNONS

Och det är först nu det går upp för Louice att de två kvinnornas polisuniformer inte matchar med riktiga polisers.

– Det var först då jag insåg att det inte var autentiskt. De uppträdde både sakligt och vänligt, de uttryckte sig på sättet som man förväntar sig att en polis ska göra. Och blir man stoppad av en polis vill man göra rätt för sig och vara samarbetsvillig, säger hon.

Hon fortsätter:

– De kändes pålästa om man kan säga så, eller pratade vad man i alla fall uppfattar som polisspråk om man har sett Beck eller Wallander-filmer.

Hur känns det i efterhand?

– Det tog en dag innan man fattade vad man hade varit med om. Jag kände att jag blev mer uppmärksam om jag hade någon bakom mig på kvällen när jag kör den vägen hem. Första dagarna höjdes pulsen och adrenalinet igång. Då kom också tankarna att de kunde ha varit beväpnade. Jag hade nog tur i oturen eftersom jag hade mobil, plånbok och nycklar i jackfickan.

Sedan dess har Louice blivit underrättad om att hennes polisanmälan har lagts ner.

– Det fanns inget direkt att gå på, förklarar jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Älvsborg, Jan Johansson.

ANNONS

Att göra sig skyldig till föregivande av allmän ställning, det vill säga att utge sig för att vara en myndighetsperson som exempelvis polis, är brottsligt med fängelse i straffskalan.

– Det är ett ytterst ovanligt fall, att tjuvar klär ut sig till poliser. Det är också svårt att skydda sig emot, säger Johansson.

ANNONS