Majken, 8, om presenten till akutpersonalen: "Kände att jag hade hjälpt till"

I helgen gick akutpersonalen på Östra sjukhuset ut med en efterlysning – efter att ha fått en oväntad gåva med fredagsmys av åttaåriga Majken. Nu har deras tackhälsning nått fram till Majken, som lämnat ytterligare ett brev till personalen.
– Jag har själv legat på sjukhus och jag vet att de som jobbar där är jättesnälla, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I fredags fick de anställda på Östra sjukhusets akutmottagning en överraskning: en påse med fredagsmys, blommor och ett brev undertecknat Majken, 8, och hennes småsystrar.

"Ni står upp för Sverige varje dag. Oavsett väder. Ni kämpar för att alla ska få en bra vård. Så vi vill tacka er för allt ert jobb", skrev Majken i brevet.

Personalen blev rörda av den oväntade presenten och kontaktade GP för att efterlysa flickan. Detta för att kunna tacka henne och för att bjuda in henne på ett studiebesök när allt omkring har lugnat ned sig lite.

– Vi tyckte förstås att det var jättefint. Bara att man kommer på den tanken att man ska åka hit och göra så när man bara är åtta år gammal. Vi fick nog gåshud allihop, sa sjuksköterskan Lina Borglin då.

ANNONS

Majken: "Tycker synd om dem som måste jobba så mycket"

Idén kom till Majken när hon och hennes mamma Anna pratade om coronaviruset och hur mycket personalen i sjukvården måste jobba i sådana här tider.

– Jag tycker synd om dem som måste jobba så mycket men jag tycker också det är bra gjort att de verkligen kämpar på för att hjälpa folk. Sedan tänkte jag att om de inte får ha fredagsmys med sina familjer så borde de få lite fredagsmys på jobbet i alla fall, säger Majken.

Mamma Anna fyller i:

– Vi vill också lyfta fram att det inte är vi som ska vara i centrum, det är personalen i vården som gör det viktiga arbetet. Vår insats var ju väldigt lätt, vi skrev och handlade lite. Sedan var en del i detta att det pratas mycket om corona och det påverkar förstås barnen. Det här var ett sätt för Majken att få göra något konkret och handfast och att man själv bidrar på något sätt, säger hon.

Valde ut godis med papper runt

Majken berättar att innehållet i påsen med fredagsmys valdes ut med omsorg:

– Vi tog saker som hade papper runt sig, eller plast. För att det kan komma bakterier annars om folk pillar på godisarna. Då är det bättre om det är papper runt, säger Majken.

ANNONS

Vad tänkte du när du fick höra hur tacksamma de som jobbar på akuten var?

– Jag blev jätteglad, för jag kände att jag hade hjälpt till. Och jag tyckte det lät jättekul att jag ska få komma på besök, säger Majken.

Har själv legat på sjukhus

På söndagen var Majkens mamma Anna tillbaka på sjukhuset för att lämna ytterligare ett brev och en teckning från Majkens lillasyster Kerstin. Majken har varit snorig och kunde inte följa med.

I det nya brevet svarade Majken på personalens tackhälsning och berättade om sina egna erfarenheter från sjukhuset.

– Jag skrev att jag själv har legat på sjukhus. Jag har kärlmissbildning och då har jag varit på Östra och gjort lite olika saker, och jag tycker att de som jobbar där är jättesnälla, säger Majken.

ANNONS