Malin fångade norrsken på bild

Sent under tisdagskvällen kunde den vakna, och uppmärksamma, få se norrsken i Nordkroken i Vänersborgs kommun.
– Man ska ha tur, säger Urban Brändström, optisk norrskensforskare.

ANNONS

Norrsken, detta trollbindande ljusfenomen, kanske främst förknippas med mer nordliga delar av Sverige, men igår kunde det ses så långt söderut som Nordkroken i Vänersborgs kommun. En av de lyckliga som fick chansen att bevittna norrskenet är Malin Törner.

”Jag har väntat på mitt första norrsken! Jag åkte Hurtigrutten 2011 i hopp om att se det då men då blev det ingen lycka. Förra året tänkte jag åka uppåt mot Kiruna men då satte pandemin stopp för det”, skriver hon i ett meddelande till TTELA.

Visste du att det fanns en chans att se norrsken?

”Jag följer en grupp på Facebook som tipsade om att det just i går var ökade chanser även längre ner i landet så vi tog en promenad ner till badplatsen”.

ANNONS

”Vi var även nere dagen innan men då var det alldeles för molnigt för att se något. Det är ju inte ofta man har turen att få se det så här långt ner och med tanke på det och att det var mitt första norrsken så är jag mer än nöjd”, skriver Malin Törner till TTELA.

”Det gäller att ha tur”

Urban Brändström är optisk norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik (IRF). Han bekräftar att det krävs en del tur för att ha chansen att se norrsken i Västsverige.

– I Vänersborg och de södra delarna av Sverige kan man på ett ungefär se norrsken en gång i månaden om det är klart, säger han.

Hur kommer det sig att det var norrsken här under natten?

– Det var en störd natt.

Störd natt?

– Ja, vi kallar det för störd natt när det är mycket störningar och variationer i jordens magnetfält, vilket är en förutsättning för norrsken. Vi har inga mätinstrument i Vänersborg men det var väldigt mycket norrsken i Kiruna under natten så det är rimligt att det syntes även i de södra delarna av landet, säger Urban Brändström.

– Sedan måste man ha en del tur också för att få uppleva det. Det räcker inte att de uppstår, det måste vara mörkt och klart ute för att man ska kunna se dem, säger han.

ANNONS

Hur långt söderut kan norrsken förekomma?

– 2003 sågs det så långt söderut som i Norra Tyskland, säger Urban Brändström.

Norrsken

Norrsken, eller polarsken, uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

Källa: SMHI

ANNONS