Tolv döda och skadade får mötte fårägaren i stallet.
Tolv döda och skadade får mötte fårägaren i stallet. Bild: Privat

Massaker i stall dödade tolv får

Tolv får har dött sedan något djur har gått till attack mot dem i ett fårstall i norra Bohuslän. En del får var döda när fårägaren kom ut i stallet, andra så svårt skadade att de måste avlivas direkt.

ANNONS
|

Händelsen inträffade 20 maj. Fårägaren upptäckte förödelsen på fredagsförmiddagen och kontaktade en kvinna, som tillfälligt hade en bagge i stallet. Hon tog sig genast dit.

– Det var det värsta jag har sett. En ren massaker. Där låg djur med struparna avbitna och uppfläkta halsar, säger hon.

Hennes bagge levde men skadorna var så allvarliga att han avlivades direkt på plats. Djuren brukar vid den här årstiden vara ute på bete, men de stod nu för tillfället i stallet och dörrarna stod öppna för att ge dem frisk luft.

Bild: Privat

Första tanken hos djurägarna var att det handlade om ett angrepp av varg. Men de säger att det inte är säkert. Förra sommaren fick en annan fårägare i området sina fem får dödade i en hage. Den gången fastställde dna-test hos länsstyrelsen att det rörde sig om en attack av hund, inte varg. Det har också funnits problem med lösa hundar i området.

ANNONS
Bild: Privat

Dna-analys kan visa på skillnad mellan varg och hund. Om analysen visar på hund kan den däremot inte klarlägga vilken hund det rört sig om. Även i det nu aktuella fallet har länsstyrelsen tagit prov för att avgöra om hund eller varg ligger bakom attacken.

ANNONS