Mellan den 3 och 12 oktober genomför Försvarsmakten en övning längs västkusten, bland annat i havet utanför Stenungsund, Tjörn och Orust. OBS: Bilden är från övningen Baltops 2016.
Mellan den 3 och 12 oktober genomför Försvarsmakten en övning längs västkusten, bland annat i havet utanför Stenungsund, Tjörn och Orust. OBS: Bilden är från övningen Baltops 2016. Bild: Joel Thungren/Försvarsmakten

Militärövning hålls i skärgården: ”Avgörande för Sveriges säkerhet”

Nu på måndag inleds en större militär höstövning på västkusten. Utanför bland annat Stenungsund, Tjörn och Orust kan det därför vara mer militär aktivitet än vanligt, uppger Försvarsmakten.

ANNONS

Övningen genomförs av Älvsborgs amfibieregemente, förkortat Amf 4, i kustområden mellan Strömstad i norr och Halmstad i söder. Övningen pågår mellan den 3 och 12 oktober, alltså mellan kommande måndag och onsdagen veckan efter.

– I det osäkra omvärldsläge vi lever i dag är skyddet av våra logistikflöden och hamnar avgörande för Sveriges säkerhet, säger överste Fredrik Herlitz vid Amf 4 i ett pressmeddelande.

Överste Fredrik Herlitz är garnisonschef för Älvsborgs regemente som genomför en större övning på västkusten i början på oktober.
Överste Fredrik Herlitz är garnisonschef för Älvsborgs regemente som genomför en större övning på västkusten i början på oktober. Bild: Kim Svensson/Försvarsmakten

Enligt utskicket sker de flesta moment dagtid och en stor mängd båttrafik kan förekomma vid Hakefjorden och Askeröfjorden. Övningar kan dessutom komma att ske på flera öar mellan Åstol och Svenshögen. Försvarsmakten planerar också för aktivitet på Källön, Lilla Brattön, Björholmarna, Farholmarna och Galterön.

ANNONS

– Sett till specifika fartygstyper är bland annat stridsbåt 90 med i övningen, säger Johanna Frejme, kommunikationschef vid Älvsborgs amfibieregemente, till tidningen.

250 soldater deltar

Övningarna kommer endast att ske med lös ammunition och omkring 250 värnpliktiga och kontraktsanställda soldater deltar.

– Möjligheten att öva i en realistisk och verklighetsnära miljö är en förutsättning för utvecklingen av amfibieförband, säger överste Fredrik Herlitz.

ANNONS