Misstanken: 11-årig flicka skulle giftas bort – stoppades

En 11-årig flicka från Västsverige hindras från att resa till Turkiet efter uppgifter om att hon skulle giftas bort. Detta tack vare utreseförbudet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

SVT Nyheter rapporterar att en 11-årig flicka, hemmahörande i en kommun i Västsverige, misstänktes vara på väg att giftas bort i Turkiet och därför hindrats från att lämna landet. Detta efter att socialtjänsten fattat misstankar och förvaltningsrätten bedömt att ett utreseförbud för 11-åringen var både nödvändigt och brådskande.

Fallet är det första i Sverige sedan sedan skärpningen av lagen gällande hedersrelaterade brott trädde i kraft den första juli.

Behövde inte längre gå i skolan

Det var i samtal med socialtjänsten som flickan berättade att hennes föräldrar bestämt att hon skulle flytta till Turkiet. Utbildning då inte längre nödvändigt, eftersom detta inte skulle behövas när hon gift sig och blivit mamma. Utöver detta fanns det redan en man i Turkiet som ville gifta sig med henne, skriver SVT.

ANNONS

Skärpningen av straffen för hedersrelaterade brott innebär bland annat att socialnämnder kan utfärda utreseförbud, om det finns en akut risk för att barn förs utomlands för bortgifte, eller könsstympning.

Nu väljer alltså förvaltningsrätten att gå på socialnämndens linje och fastställer därför utreseförbudet.

ANNONS