Misstanken: Knarket från golfklubben skulle transporteras med avancerad kurirbil

I samband med narkotikatillslaget vid en golfklubb i Bohuslän upptäckte tullens spanare något märkligt: En hemlig och snillrikt konstruerad lucka under bilsätet, som bara kunde öppnas med rätta knapptryckningar inifrån kupén.
– Jag tror att narkotikan var avsedd att stoppas ner i den här gömman, säger åklagaren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I våras slog Tullverkets spanare till vid en golfklubb i Bohuslän och två personer greps misstänkta för grovt narkotikabrott. Som Bohusläningen tidigare berättat står två män åtalade och närmare 30 kilo hasch och tre hekto kokain – narkotika till ett gatupris på omkring drygt 3,5 miljoner – togs i beslag vid insatsen.

Tullens spanare hade förföljt en man i 20-årsåldern från Göteborg när han färdades norrut på E6 till mötesplatsen vid golfbanan i Bohuslän. Ovetandes om tullens närvaro och inför spanarnas ögon skedde en överlämning av en väska med narkotika. Mannen som lämnade över narkotikan arbetade på golfklubben och han greps kort efter att överlämningen skett.

ANNONS

Samtidigt greps också den unge mannen som kört från Göteborg där han stod vid sin bil med flera paket narkotika. Då upptäckte tulltjänstemännen att allt inte var som det skulle med bilen.

– Under efterföljande husrannsakan av bilen så påträffar vi ett tillverkat lönnrum under passagerarplatsen och det är även någon som har manipulerat stolen så att man kan fälla upp stolen med en spärr, vilket inte går i normala fall. Under mattan är det en påsvetsad metallplåt som skapar ett lönnutrymme, har spaningsledaren berättat efteråt.

Narkotikaförvaring det enda rimliga

Tullen beslutade att genomföra en grundlig teknisk undersökning av fordonet. Det konstaterades att lönnluckan under passagerarsätet var nästan en meter lång och cirka 60 meter brett. Utrymmet har beräknats kunna rymma en volym på över 50 liter.

– Det är ganska mycket som man får in i en sån gömma. Jag tror att narkotikan var avsedd att stoppas ner i den här gömman. Jag ser ingen annan rimlig förklaring, säger Håkan Larsson, åklagare vid riksenheten mot internationell organiserad brottslighet.

Luckan kunde bara öppnas om passagerarsätet först fälldes bakåt. Detta var försett med en elektronisk låsmekanism. Endast genom att trycka på ett antal knappar och reglage i bilens kupé gick det att lösgöra spärren som höll fast sätet.

ANNONS

– Det kräver ju kunskap, dels att tillverka det här och dels handlag av dem som ska köra bilen, säger Håkan Larsson.

Han förklarar att det inte är ovanligt att olika former av lönnutrymmen hittas i bilar som tullen undersöker, oftast upptäcks de vid gränspassager. Åklagare ser fordonet som ett brottsverktyg och har därför begärt att domstol förklarar bilen förverkad.

Svårt upptäcka hemliga luckan

Nu upptäcktes lönnutrymmet lätt av tullspanarna eftersom passagerarsätet var uppfällt och luckan blottad. Men åklagaren gör bedömningen att om bilen till exempel hade stoppats i en vanlig poliskontroll så hade den varit betydligt svårare att se.

– Hade den här bilen stoppats av annan anledning hade man nog inte reagerat. Möjligheten att klara sig är betydligt högre för en gärningsman om man lyckas gömma undan narkotikan. Vad jag kan se i min utredning verkar det här vara en kille som transporterar narkotika. Kör man mycket riskerar man förr eller senare att bli stoppad, säger Håkan Larsson.

Den misstänkte mannen är också den som äger bilen. I de förhör som har hållits med honom har han inte velat kommentera lönnutrymmet, vare sig vem som tillverkat det, vad det skulle användas till eller om han kände till det.

LÄS MER:Stora mängder narkotika hittades på golfklubb – chef åtalas

ANNONS