Nu ska allmänheten kunna testas för covid-19.
Nu ska allmänheten kunna testas för covid-19. Bild: Johan Nilsson/TT

Närhälsan förbereder allmän testning av covid-19

Regeringen har pressat regionerna att öka takten i covidtestningen. Nu står det klart att Närhälsans 104 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen förbereder sig för att kunna dra igång allmän testning i betydligt större skala än tidigare – med start redan i veckan.

ANNONS
|

För drygt en vecka sedan sa regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till GP att regionen gör allt de kan för att öka antalet tester av covid-19. Då visste inte hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström när regionen skulle kunna nå upp till målet om 17 000 tester i veckan. Detta eftersom regionen fokuserade på tester av priogrupp tre, där bland annat polis, räddningstjänst och kriminalvård ingår.

Men sent i torsdags fattades nytt beslut och nu meddelar alltså Närhälsan i Västra Götalandsregionen att allmän provtagning erbjuds inom kort.

– Vi räknar med att de första av Närhälsans vårdcentraler kan vara igång med testning i mitten av den här veckan. Målet är att de flesta ska vara igång i slutet av veckan, säger Monica Radeberg, chefläkare på Närhälsan i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Testet som avses är ett så kallat PCR-test som tas i svalget och som ger en ögonblicksbild om du har sjukdomen eller inte. Den som provtas ska ha haft lindriga symtom i minst 24 timmar innan provet tas.

– Det är viktigt. Lindriga symtom kan vara lite feber, lite ont i halsen, att du känner dig snuvig och allmänt krasslig, säger Monica Radeberg

Vid provtagningen görs ingen medicinsk bedömning. Den som är riktigt sjuk med andningspåverkan, allmänpåverkan, yrsel istället ska istället höra av sig till sin vårdcentral för en medicinsk bedömning.

Svårt att planera

Ulrika Holmqvist, primärvårdsområdeschef för Dals-Ed, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Bengtsfors, Färgelanda, Munkedal, Mellerud är mitt i planeringen för att vårdcentralerna ska kunna sätta igång med provtagning. Det är bråda dagar.

Ulrica Holmqvist, primärvårdsområdeschef
Ulrica Holmqvist, primärvårdsområdeschef Bild: Julia Forsberg

– Vi ska göra så gott vi någonsin kan för att tillgodose behovet av provtagning. Just nu vet vi ju inte riktigt hur stor efterfrågan är och det gör det svårt att planera.

Enligt Ulrika Holmqvist kommer vårdcentralerna att komma igång med provtagning successivt under veckan. Det är upp till varje vårdcentral om de ska erbjuda drop-in eller möjlighet till webbokning. Kanske kan det även bli aktuellt med drive-thru vid någon vårdcentral.

– Det beror på vilka ytor vi har tillgång till. Vi försöker hålla så mycket som möjligt av provtagningen utomhus eftersom vi inte vill blanda provtagning med den vanliga verksamheten.

ANNONS

Information om hur och när provtagningen kommer att dra igång kommer att finnas på respektive vårdcentrals hemsida och som automatmeddelande på telefonen.

Beslutet om allmän provtagning kom hastigt. Hur påverkar det övrig verksamhet?

– Det vet vi inte riktigt ännu, det beror på hur stort tryck det kommer att bli från allmänheten.

Vad säger personalen?

– Det är blandade reaktioner. Det har gått väldigt fort det sista och det har tagit många med storm. Det råder viss förvirring, säger Ulrika Holmqvist

Redan igång

Mats Dahl är primärvårdsområdeschef för Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan. Han berättar att Närhälsan Sylte redan är igång med provtagning under måndagen.

– De hade tio patienter men det kommer nog att se väldigt olika ut. Vi vet ju inte vad som väntar oss runt hörnet. Det kan bli lugnt eller det kan bli anstormning. Men nu börjar vi på ett läge så får vi se hur det går.

Chefläkare Monika Radeberg säger att det finns god analyskapacitet vid de laboratorier dit proverna skickas. Men hon understryker också att det är viktigt att allmänheten förstår att provtagningen inte är en screening.

– Det är viktigt att man följer instruktionerna om att provtagning är för dem som haft lindriga symtom i 24 timmar och att man dessutom har tålamod. Alla jobbar jättehårt för att lösa det här uppdraget.

ANNONS

Det här gäller vid provtagning:

•Under veckan uppdateras varje enskild vårdcentrals webbplats med information om vad som gäller vid testningen.

•För att kunna testa dig måste du ha haft symptom i minst 24 timmar annars finns risk att pågående infektion inte upptäcks.

•Ingen medicinsk bedömning eller remiss behövs innan test.

•Provtagningen är gratis.

•Testet sker genom topsning av näsa/svalg.

•Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest.

•Hur du får tid för provtagning varierar mellan olika vårdcentraler. Vi kommer erbjuda bokade besök, drop-in och drive-in där det är möjligt.

•En del vårdcentraler kommer samarbeta med en gemensam testmottagning. Håll därför koll på din vårdcentrals webbplats om vad som gäller.

•Testningen sker på särskilda ytor så att patienter hålls åtskilda från varandra för att minska risken för smittspridning.

•Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd till varandra. Både i eventuell drop in-kö och på resan till och från provtagningen. Res säkert, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

•Följ skyltning och information på plats.

•Ta med legitimation.

•Provsvar beräknas komma efter 2 – 4 arbetsdagar

Källa: Närhälsan

ANNONS