Sjuksköterska tittar på skärm som visar ultraljud.
Partners stoppades från att följa med vid ultraljud i början av januari på grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset. Bild: Martina Holmberg / TT

Nu får partners följa med på ultraljud igen

Nu får båda föräldrarna följa med igen vid ultraljudsbesök. Detta efter att ett totalstopp infördes i Västra Götalandsregionen i början av januari på grund av en ökad smittspridning av coronaviruset.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I början av januari återinförde Västra Götalandsregionen restriktioner för gravida och deras partners på grund av en ökad smittspridning av covid-19. Blivande medföräldrar fick därför inte vara med vid ultraljuds- och barnmorskebesök.

Men nu har dessa restriktioner slopats – i hela regionen – både på sjukhusens planerade mottagningar och ultraljudsverksamhet samt på barnmorskemottagningarna inom primärvården.

På barnmorskemottagningar kan dock medförälder endast följa med under tre besök, vid inskrivning och vid graviditetsvecka 25 och 37.

Vissa restriktioner gäller fortsatt

Utöver medtagande av partners eller närstående gäller dock fortsatt resterande besöksrestriktioner tills vidare för att undvika trängsel i väntrummen.

Det innebär bland annat att endast de som bokat en tid får komma till mottagningen och att barn inte får följa med.

ANNONS

– De flesta rekommenderar även att du fortsätter att bära munskydd under besöket, säger Maria Söderberg, tillförordnad ordförande för det regionala Samordningsrådet för Kvinnosjukdomar och förlossningar.

Varför fortsätter ni att ha kvar vissa restriktioner?

– Vi har fortsatt en hög smittspridning i Sverige även om samhället har öppnat upp. Så länge vi har en hög smittspridning kommer vi ha riktlinjer och restriktioner för att undvika att vi smittar varandra på sjukhusen, säger hon.

Varje förvaltning tar beslut vecka för vecka hur länge restriktionerna ska vara kvar på sjukhusen. Därav kan vissa delar ändras allt eftersom för gravida och deras partners.

ANNONS