På måndagen kunde regionen inleda den fjärde och sista fasen av vaccinationen mot covid-19.
På måndagen kunde regionen inleda den fjärde och sista fasen av vaccinationen mot covid-19. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu inleds fas 4 i Västra Götalandsregionen

På grund av snabb vaccinationstakt kunde Västra Götalandsregionen inleda fas 4 i vaccinationen mot covid-19 redan på måndagen – en vecka tidigare än planerat, det skriver regionen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Först nästa vecka, vecka 20, var vaccinationen av allmänheten i fas 4 var tänkt att starta. Men eftersom att vaccineringen gått fortare än man först trott kunde vaccinatörer i regionen öppna för tidsbokning redan på måndagen, den 10 maj.

Den fjärde och sista fasen omfattar personer som är mellan 18-59 år och inte har prioriterats i någon av de tidigare faserna.

Personer som är födda 1971 eller tidigare är först ut.

LÄS MER:Boka vaccin mot corona i Västra Götaland – så gör du

”När det blir dags att öppna för nästa åldersgrupp, personer som är födda 1972 och senare, kommer riskgrupper i fas 3 som ännu inte vaccinerats att beaktas. Det kommer att finnas en sorteringsfunktion när man bokar tid på 1177.se”, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

ANNONS

I takt med att fas 4 kommer igång kommer regionen att öppna fler platser där invånarna kan vaccinera sig. Precis som vid provtagningen för covid-19, kommer man även att kunna vaccinera sig på en vårdcentral där man inte är listad.

Vaccinering av personer i fas 3 kommer att ske parallellt med fas 4. Antalet lediga tider skiljer sig därför mellan olika mottagningar, beroende på hur långt man har kommit i vaccinationsarbetet. Allt tillgängliga tider hittas via 1177.se och det går även bra att ringa de olika vaccinatörerna.

LÄS MER:Här kan du vaccinera dig i Bohuslän – hela listan

Utöver redan befintliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen kommer ytterligare lokaler att byggas om till vaccinationscentraler. Bland de klara lokalerna finns Torp köpcentrum, Agnebergshallen och Färgelandas sporthall, det meddelande Västra Götalandsregionen förra veckan. Totalt kommer cirka 200 mottagningar att erbjuda vaccin till allmänheten.

LÄS MER:Massvaccination på Torp närmar sig

”Vi väntar oss ett stort intresse från allmänheten. Många har väntat på detta. Hittar du inte en ledig tid kan du gå in och titta på vaccinatörens hemsida vid ett annat tillfälle, uppdateringar sker flera gånger per vecka”, säger Kristine Rygge.

Den fjärde och sista fasen omfattar cirka 772 000 personer i Västra Götaland.

LÄS MER:Så ska det svenska coronapasset fungera

ANNONS