Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har fyllt 18 år eller tillhör en riskgrupp samt de som är 65 år eller äldre att ta en extra dos av covidvaccin.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har fyllt 18 år eller tillhör en riskgrupp samt de som är 65 år eller äldre att ta en extra dos av covidvaccin. Bild: Andreas Olsson

Nu öppnar vaccineringen av dos fyra – för alla

Från och med i dag, 1 september, är det fritt fram för alla som vill ta en fjärde dos mot covid-19. I Västra Götalandsregionen finns det massvis med lediga tider inför höst- och vintersäsongen.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp samt de som är 65 år eller äldre i Mölndal att ta en extra dos av covidvaccin. Även de som är mellan 18 och 64 år får vaccinera sig om de vill.

– På flera ställen kan man välja mellan att boka en tid eller att gå dit på drop-in, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen till VGR Fokus.

Rekommendationerna gäller alla som har en ökad risk för att bli sjuk i covid-19. Det gäller gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper.

ANNONS

– Snart kommer hösten och vintern och vi vet att covid-19 brukar spridas mer under dessa månader. För att ha ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det, säger Kristine Rygge.

Vårdcentraler kontaktar de som är 80 år och äldre

Just nu håller vårdcentralerna på med att söka upp de som är 80 år eller äldre. Detta för att erbjuda dem en tid för att ta sprutan. Och intresset är stort.

– Risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 stiger med åldern, så det är glädjande att många vill ta en påfyllnadsdos, säger hon.

Från 1 september ska regionen också jobba med att nå ut till dem som bor i områden med låg vaccinationsgrad.

– Vi hoppas därmed att vi kan nå dem som ännu inte tagit sin grundvaccination och göra det möjligt för dem att vaccinera sig på ett enkelt sätt, säger Kristine Rygge till VGR Fokus.

De som är 18-64 år samt personer i riskgrupp är välkomna till en valfri vaccinationsmottagning i Västra Götaland.

Rekommendationer från 1 september

Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation.

Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.

Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår.

Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Boende i särskilt boende samt personer med hemsjukvård/hemtjänst ska också erbjudas vaccin av sin vårdcentral.

För personer inom kommunal hälso- och sjukvård sker samverkan och planering med kommunerna.

Det går också att själv ta sig till valfri vaccinatör för att få sin påfyllnadsdos.

Källa: VGR Fokus

ANNONS