NU-sjukvården lämnar stabsläget trots fortsatt högt tryck. På Näl i Trollhättan har man öppnat en ny avdelning.
NU-sjukvården lämnar stabsläget trots fortsatt högt tryck. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården går ur stabsläget

NU-sjukvården lämnar stabsläget åtta dagar efter att de utlyste det. Trycket är fortsätt högt – men nya avdelningen på Näl lättar upp.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På onsdagskvällen, åtta dagar efter att NU-sjukvården utlyste stabsläge, fattade den särskilda sjukvårdsledningen att avblåsa stabsläget. Detta trots att det fortfarande är högt tryck. Anledningen är att vissa verksamheter har börjat rapportera att situationen nu är bättre.

– Att vi lämnar stabsläget betyder inte att vi inte ser att det finns problem kvar som behöver lösas, som exempelvis bemanningen, säger sjukhusdirektör Björn Järbur i ett pressmeddelande.

Nya avdelningen lättar upp

Ledningen menar att de problem som kvarstår går att lösa genom ordinarie samordning. En anledning till att trycket har lättat är att Näl på tisdagen öppnade en ny avdelning för utskrivningsklara patienter. Avdelningen skulle egentligen ha öppnat en månad senare.

ANNONS

– Det är många som bidragit till att vi fick bollen i rullning så snabbt. Jag tror att pandemin har lärt oss att det kan gå fort ibland och det finns en större acceptans för att börja att så styra upp allt eftersom, sade Hanna Skaresund, tillförordnad vårdenhetschef, i ett pressmeddelande i samband med öppningen.

Björn Järbur tror att den senaste veckans ansträngningar har skapat en grund för kunna klara av de närmast kommande utmaningarna utan stabsläge.

– Vi har fått i gång arbetet på ett så kraftfullt sätt med bättre ledning och styrning och tydligare rutiner att vi nu skapat förutsättningarna för att fortsätta arbetet i våra ordinarie grupperingar, säger han.

LÄS MER:Sjuksköterskan om situationen på NÄL

LÄS MER:Personalbrist hotar NU-sjukvården: ”Väldigt tuff situation”

LÄS MER:NU-sjukvården erbjuder 10 000 per flyttad semestervecka: ”Ganska många har nappat”

ANNONS