Nya 50-lappen på Liseberg

Lyckan den bor ej i oxar eller kor, och den går heller inte att köpa för pengar, sjöng Evert Taube i sången om Samborombon. Nu finns han på en peng. 50-lappen närmare bestämt.

ANNONS
|

Det är knappt två månader kvar till att Riksbanken introducerar de nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlarna.

Idag presenteras den nya sedeln vid en pressträff på Everts Taubes värld, Liseberg. Riksbankens vice vd Henrik Olsson presenterade sedeln och passade på att bedyra sin egen beundran för Taube och Västkusten.

– I 4 år jobbade jag här i Göteborg på Handelshögskolan och dessutom har jag tillbringat många somrar på Tjörnekalv. Där vilar jag, finner ro och ibland plockar jag fram gitarren och spelar Inbjudan till Bohuslän, sa Henrik Olsson.

– Det rör sig om 7 miljarder mynt, så alla ni som har sedlar hemma, gör er av med dem nu, sa Henrik Olsson.

ANNONS

– Åtminstone en gång per månad använder jag en 50-lapp. Det är när jag köper Situation Stockholm på Uppsalas central, avslutade vice riksbankchef Henrik Olsson.

Sedelns framsida pryds av ett porträtt av Evert Taube samt noter ur Så länge skutan kan gå. På baksidan finns en landskapsbild från Bohuslän, en fyr en kartbild och vildkaprifol.

Henrik Antin, Taubeforskare var också på plats vid sedelpresentationen.

– Det blir nog många Taubekonserter framöver som kommer kosta en Evert, sa han men skyndade sig att säga:

– Så det hade kanske varit bättre med 200-lappen...

Maria Taube, barnbarn, berättade om sin morfars lite vimsiga syn på pengar och läste vad som kommer stå på sedeln, en strof ur Sjösala vals:

"Rönnerdahl är gammal men dansar ändå, Rönnerdahl är gammal och har ont om sekiner... Sällan får han rasta, han får slita för två. Hur han klarar skivan kan ingen förstå."

– 50 kronor är mycket för en del personer, sa Maria Taube och bjöd sedan upp en trubadur på scenen som spelade nämnda sång.

2010 bestämdes att sedlarna och mynten skulle göra om. Dels för att uppdatera säkerheten och göra sedlarna svårare att förfalska. Man tyckte också att de gamla mynten var stora och tunga. De nya blir hälften så stora. Dessutom kommer de inte längre innehålla nickel.

Det tillkommer också nya valörer: 2-krona och 200-sedel. Personerna ska bland annat ha kulturell förankring, varit verksamma i modern tid och representera olika delad av landet.

20, 50, 200 och 1000-lappen kommer i oktober i år.

De gamla blir ogiltiga 30 juni 2016.

100- och 500-lappen kommer i oktober 2016. De gamla blir ogiltiga 30 juni 2017.

Efter det datumet kan man fortfarande göra sig av med dem, men inte handla med dem.

Alla sedlar ställs ut på Evert Taubes värld ett par veckor framöver för allmänheten att beskåda.

ANNONS