Gränsen har varit stängd i 15 månader, men nu öppnas den igen.
Gränsen har varit stängd i 15 månader, men nu öppnas den igen. Bild: Vidar Ruud

Nya glädjebeskedet: Då öppnar gränsen igen – för alla

På måndag den 5 juli öppnar Norge gränsen mot Sverige. Västra Götaland tillsammans med flera andra regioner klassas nu som gröna av Folkehelseinstituttet och fullvaccinerade kan slippa test vid gränsen.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

I mitten av mars förra året stängde Norge gränsen, och inget blev sig likt. Men nu kommer det glädjebesked som många har väntat på – den 5 juli öppnar Norge upp och öppnar gränsen.

För att Norge ska öppna gränsen har det under pandemin varit antal fall per 100 000 invånare som bestämt om regionen klassats som rött eller grönt. För att det ska klassas som grönt ska incidensen vara under 50 per 100 000 invånare. Västra Götaland har under hela pandemin legat högt över den gränsen. Men nu visar siffrorna på en ljusare framtid, för vecka 27 så kommer incidensen ligga på 33 fall per 100 000. Vilket innebär att Västra Götaland nu klassas som en grön region och därmed öppnas gränsen.

ANNONS

– Även om stora delar av Europa blir grönt, och flera kan resa in utan att vara i karantän kommer vi fortsatt ha regler om inreseregistrering och test vid gränsen för de som kommer från gröna länder. Reglerna ska skydda oss från importsmitta och mot nya virusvarianter, säger hälsominister Bent Høie.

Västra Götaland uppfyller Norges krav

I både Strömstad och Tanum rapporterades noll nya fall under vecka 23 och 24. Under vecka 24 rapporterades 347 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, en minskning med 44 procent jämfört med veckan innan. Det ger 20 fall per 100 000 invånare. Vecka 25 hade regionen 234 nya fall, som innebär 13 fall per 100 000. Sammanlagt betyder det att Västra Götaland nu har 33 fall per 100 000 invånare räknat på två veckor, vilket alltså uppfyller Norges krav.

Regioner som blir gröna i Sverige är: Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götland, Örebro och Östergötland.

Nya besked från regeringen på fredagen

Regeringen har på fredagseftermiddagen gjort nya regler efter FHI:s bedömningar. Trots att flera områden blir gröna i Sverige så kommer alla, med undantag för de fullvaccinerade och de som har haft covid-19 de senaste sex månaderna, att fortsätta med inreseregistrering och ta ett coronatest vid gränsen, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Men de svenskar eller norrmän som är fullvaccinerade och kan visa upp coronapass vid gränsen slipper fylla i inreseschema eller ta ett test vid gränsen. Detta gäller för alla som kommer till Norge, oavsett landets status.

ANNONS