Nytt oväder på väg in över västkusten

Under natten mot söndag drar ett nytt oväder in över västkusten. Hårda vindar och stora regnmängder väntas från stormen Dennis som kommer vara som värst under söndagsförmiddagen. Under måndagsmorgonen kommer det sedan blåsa upp igen. Kommunerna i Bohuslän står i kontakt med räddningstjänsten och tåg har ställts in på Bohusbanan.

ANNONS
|

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder under natten mot söndagen. Det väntas komma mellan 30–40 millimeter regn på väldigt kort tid.

– Lokalt kan det till och med bli upp till 50 milliliter regn. Med de höga vattenflöden som nyligen varit så kan det ställa till problem på sina håll när det kommer till framkomligheten i trafiken, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Förutom häftigt regn kommer även mycket hårda vindar.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning.

ANNONS

SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Östergötland och västra Småland.

– Som värst kommer det bli under söndagsförmiddagen när det kommer till varningsnivåer men det börjar blåsa upp redan i natt, säger han.

De hårda vindarna kommer sedan mojna av under kvällen och natten mot måndag, för att sedan blåsa upp igen under morgonen.

– Vindarna tilltar igen under måndagsmorgonen tillsammans med nederbörden, säger han.

Vattnet högre än vanligt

Tidigare i veckan har SMHI varnat för högt vattenstånd längs med västkusten och höga nivåer i flera åar. I Bohuslän skedde flera översvämningar till följd av stormen Ciara som drog in västerifrån förra helgen.

LÄS MER:Stormens efterspel: Översvämningar och inställda tåg

LÄS MER:Så drabbades bohusläningarna av stormen Ciara

Under lördagen har SMHI utfärdat klass 1-varning för höga vattenflöden, och klass 1-varningar för mycket hårda vindar och stora regnmängder.

Om vattnet stiger i havet blir det ett högre tryck och det blir svårt för floder att rinna ut. Det kan leda till att vattnet svämmar över i vissa delar av Bohuslän.

– I Uddevalla just nu ligger havet på 15–20 centimeter över normalt och fram tills måndag kommer det att stiga 80 centimeter.

Räddningstjänst "på tårna"

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med räddningstjänsten som har jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", enligt inre befäl.

ANNONS

– Vi har varit i kontakt med alla kommuner i vårt område och har sagt att vi är beredda och på tårna, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Under lördagseftermiddagen meddelade Trafikverket att tågen kommer att stoppas mellan Uddevalla och Strömstad. Stoppet påbörjas vid midnatt i natt och kommer pågå fram till måndag klockan 18.00.

Anledningen är de höga vattenflödena och buss kommer att ersätta de inställda avgångarna sträckan.

ANNONS