Nytt svenskt dödsfall utreds efter Astra-vaccination

Läkemedelsverket utreder ytterligare ett svenskt dödsfall efter Astra-vaccination. Enligt uppgifter till SVT vårdades kvinnan på Näl innan hon avled, cirka två veckor efter att hon fått vaccinet.

ANNONS
|

En kvinna i 70-årsåldern har dött efter att hon fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det rapporterade SVT Nyheter Väst på måndagen. Enligt SVT ska kvinnan ha varit fullt frisk när hon fått vaccinet.

Kvinnan drabbades senare av blodpropp och låga nivåer av blodplättar och vårdades på intensivvårdsavdelningen, innan hon avled förra veckan, enligt SVT.

NU-sjukvården har gjort en anmälan till Läkemedelsverket eftersom kvinnan fick en hjärnblödning och nyss hade vaccinerats.

”Vi anmäler alltid misstänkta allvarliga biverkningar till Läkemedelsverket”, säger NU-sjukvårdens chefsläkare Olof Ekre, i ett pressmeddelande. I övrigt vill man inte kommentera händelsen på grund av patientsekretessen, skriver Lotta Abrahamsson, kommunikatör på NU-sjukvården i ett mejl.

ANNONS

Läkemedelsverket fått in totalt fyra rapporter om den allvarliga koagulationsrubbningen där patienten har både blodpropp och lågt antal nivåer av blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Förra veckan hade totalt cirka 584 000 personer fått vaccinet i Sverige, enligt Karin Vengemyr gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

– Det är den siffran vi har fått från Folkhälsomyndigheten. Sjukdomsbilden i de fyra fallen liknar varandra men utredningen fortsätter bland annat för att ta reda på mer om möjliga biologiska förklaringar till att detta uppkommer.

LÄS MER:Anders Tegnell vaccinerad med Astras vaccin

LÄS MER:Läkare vädjar till äldre: "Ta Astravaccinet"

Läkemedelsverket har påbörjat en utredning för att försöka få en så komplett bild som möjligt om händelsen. Utredningen skickas sedan till Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och uppdateras allt eftersom ny information tillkommer.

EMA har bekräftat sedan tidigare att blodproppar med låg nivå av blodplättar bör klassas som en mycket ovanlig biverkning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Men nyttan överväger riskerna, konstaterar EMA. Fallen är få och sjukdomstillstånden kan även förekomma naturligt, vilket gör att det är svårt att fastslå att vaccinet är orsaken, enligt Folkhälsomyndigheten som fortsatt rekommenderar vaccinet till personer som är 65 år eller äldre.

”Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

ANNONS

I början av april hade Paul-Ehrlich-Institut i Tyskland rapporterat 31 fall av den här sällsynta typen av blodproppar hos totalt 2,7 miljoner vaccinerade personer. I Storbritannien, där mer än 18 miljoner personer fått Astra-vaccinet, hade 30 fall rapporterats, det skriver TT, som hänvisar till BBC News.

I Tyskland handlade 90 procent av rapporterna om personer under 60 år. I Storbritannien har man, precis som i Sverige, främst rekommenderat vaccinet till personer över 65 år, enligt TT.

Hos personer som fått Modernas vaccin finns i nuläget inga rapporter om den ovanligt koagulationsrubbningen. En rapport har kommit in gällande Pfizers vaccin som Läkemedelsverket kommer att utreda närmare, enligt Karin Vengemyr.

På måndagen hade totalt 2 086 142 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19 i Sverige.

LÄS MER:FHM: Enbart 65-plussare ska få Astras vaccin

LÄS MER:Norge lånar ut Astra-vaccin till Sverige

ANNONS