Stormen Knud stoppade inte vindsurfarna utanför norska Tønsberg. Men så var vågorna där inte lika höga som utanför Bohuslän.
Stormen Knud stoppade inte vindsurfarna utanför norska Tønsberg. Men så var vågorna där inte lika höga som utanför Bohuslän. Bild: Lise Åserud

Nytt vågrekord registrerat vid Väderöarna

Stormen Knud i september förra året gav Sverige ett nytt vågrekord. Det var när SMHI granskade resultaten från sina vågbojar som de upptäckte rekordet för signifikant våghöjd. Värdena registrerades av vågbojen vid Väderöarna den 21 september i fjol.

ANNONS
|

Det nya rekordet för den signifikanta våghöjden beräknades till 8,5 meter mot tidigare rekordet som låg på 8,1 meter. Signifikant våghöjd definieras som medelhöjden för den högsta tredjedelen av vågorna under ett tidsintervall som i dessa mätserier är 20–30 minuter. Den signifikanta våghöjden utgör ett slags medelvärde på upplevd sjögång.Den högsta våghöjden hos en enskild våg kan vara betydligt högre. Under stormen Knud noterades en våg på 13,8 meter vid Väderöarna, men det gamla rekordet på 14,4 meter från 2015 stod sig.Skälet att det dröjt att notera det nya rekordet är att all data inte skickas från bojen i realtid. Det var först när SMHI tog in bojen för service som alla uppmäta värden kunde tankas ner från internminnet och rekordet kunde avläsas.

ANNONS
ANNONS