Oväntat vargmöte när familjen åkte i pulkabacken

När Patrik Nordgren var i pulkabacken med familjen under lördagen möttes de helt oväntat av en varg som kom springande ut ur skogen rakt mot barnen.
– Vi blev minst sagt skärrade, säger Patrik Nordgren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Familjen Nordgren/Didriksen med mamma, pappa, fem barn och svärmor gav sig ut för att åka pulka och skidor bakom Sörtorpagården i Härryda utanför Göteborg under lördagen och var ensamma i backen när de strax före skymning fick ett oväntat möte.

Ut från skogen i botten på backen kom en fullvuxen varg och sprang rakt mot dem. Patriks sambo Mia Didriksen, som kommer från Norge, skrek till att det är en varg.

– Jag skrattade och sa; nej, nej, det finns inga vargar här, och så såg jag att den sprang in i skogen igen, berättar Patrik Nordgren.

Han gick därefter ner till skogsbrynet och tog bilder på tassavtrycken i snön.

ANNONS

”Otäckt och framför allt förvånande”

– Att möta vargen var mäktigt, lite otäckt och framför allt förvånande. Vi blev minst sagt skärrade. Samtidigt är det väldigt fint att kunna se ett vilt djur i sin finaste form när man är ute, och nu lär barnen ha något att berätta när de kommer tillbaka till skola och dagis igen! säger Patrik.

Vargens tassavtryck i snön. Ett av avtrycken hade ett litet blodspår.
Vargens tassavtryck i snön. Ett av avtrycken hade ett litet blodspår. Bild: Patrik Nordgren

Efter att ha googlat på vargens tassavtryck och jämfört med sina bilder är han säker på sin sak.

– Det går inte att missta sig på att det var ett vargavtryck.

Patrik har också fått veta av en kompis i Sätila att denne blivit av med fyra myskankor och tre knölgäss natten mot lördag.

– Jag läste även om en kvinna här i trakten som har minigrisar i ett hägn. Hon hade sett stora tassavtryck i närheten som kan ha varit vargens.

Hur reagerade resten av familjen?

– Sambon blev rädd direkt. Barnen hann nog inte riktigt förstå vad som hände och var lite utspridda i backen. Kanske blev den rädd av barnens ljud.

Varför den kom springande mot familjen har Patrik funderat lite på. Kanske hade den blivit skrämd av något i skogen eftersom den kom springande i ganska hög fart mot familjen. Han grämer sig dock över att de inte fick fram kameran snabbt nog.

ANNONS

– Sambon sa att det är så himla typiskt, vi är aktiva på Instagram och håller på att starta upp en blogg och så har vi inte kameran framme när det kommer en varg! Det finns liksom inte!

Törs ni gå tillbaka till backen nu?

– Jag är ju uppvuxen på landet och har träffat på lodjur och älgar. Jag vet ju att som regel är vilda djur mer rädda för oss människor än omvänt. Sambon har däremot varit lite mer ängslig för att gå i skogen när det är mörkt, så nu fick hon lite vatten på sin kvarn!

Nu ska Patrik gå ner till något av jaktlagen i trakten för att informera om att det finns varg i området och uppmärksamma kommunen på det.

– Det är ju många hemma nu och ute och rör sig i naturen, så det kan ju vara bra att hålla ett extra öga på att vargen kan finnas här, säger Patrik.

Inte förvånad

Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent i Jägarförbundet i Västra Götaland, är inte förvånad över att det finns varg så nära Göteborg och har fått information om att det finns en varg nordost om Göteborg.

– Det är många vargar i rörelse nu. Och att den sprang ut ur skogen dagtid mot familjen i pulkabacken behöver inte vara konstigt, säger Karl-Johan Brindbergs.

ANNONS

– Det kan ha varit en ung och oerfaren varg som inte lärt sig att bli skygg än.

Han tycker dock inte att människor behöver vara särskilt rädda för vargen. Har man däremot får eller andra utedjur kan man behöva vara på sin vakt.

Att avtrycken från tassarna i snön med största sannolikhet kommer från en varg får tidningen bekräftat av viltvårdaren Teodor Möller, ansluten till Viltakuten.

– Storleksmässigt är det absolut en varg och om man tänker sig vargliknande hundar så har de betydligt mindre tassar än det här fina avtrycket visar, vilket talar för att det faktiskt är en varg familjen mött, säger Teodor Möller.

För familjen Nordgren återstår nu att se om de klarar att somna efter dagens äventyr.

– Barnen har pratat rätt mycket om vargen och har nog på samma sätt som vi vuxna lite svårt att greppa vad som hände ute i pulkabacken i dag. Vi får se hur effekten blir när lampan släcks! säger Patrik.

ANNONS