Thomas Andersson välkomnar polisens rätt att skanna registreringsskyltar, men anser att tullen också måste få utökade befogenheter till kontroller. (Arkivbild)
Thomas Andersson välkomnar polisens rätt att skanna registreringsskyltar, men anser att tullen också måste få utökade befogenheter till kontroller. (Arkivbild) Bild: TTELAA

Övervakning av bilar vid gränsen ska stoppa ligor

Regeringen har tillsatt en utredning för att ut­öka polisens möjligheter till kameraövervakning vid Sveriges gränser för att komma åt stöldligor. Thomas Andersson, ­ansvarig för båtsamverkan vid polisens region Väst, välkomnar förslaget men skulle gärna se att även tullverksamheten får ­utökade befogenheter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Utredningen som regeringen har tillsatt är ämnad att låta polisen få rätt att automatiskt och systematiskt skanna av fordonstyper och registreringsskyltar inom en avgränsad zon kring gränsen.

– I dag är det för lätt för ­internationella stöldligor att korsa gränsen till Sverige, begå brott och sedan åka ut igen, säger inrikesminister Mikael Damberg till nyhetsbyrån TT.

Enligt en färsk rapport från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, står internationella brottsligor för 90 procent av alla båtmotorstölder och jordbruksmaskinsstölder i Sverige.

Thomas Andersson som är ansvarig för båtsamverkan vid polisens region Väst ser positivt på att ha fler verktyg för att komma åt stöldligorna, men ser också farhågor med att ligorna hela tiden är steget före.

ANNONS

– Jag tycker det är jättebra att se till att öka på och kontrollera vad som kommer in i landet, för vi har ju sett att många av de här ligorna ibland använder samma fordon som de haft tidigare. Men jag tror ändå att tjuvarna är snabbare i sina beslut. Får de reda på att bilarna skannas så kommer de ha olika bilar varje gång när de kör in i Sverige och då faller det ju lite, säger han.

LÄS MER:Kraftig minskning av båtmotorstölder på västkusten

För att ännu lättare komma åt ligorna och stoppa utförseln av stöldgods, anser han att tullen måste få utökade befogenheter när det gäller kontroller av fordon, något som han lyfte för riksdagen i maj 2017.

– Det är förbjudet att stjäla och förbjudet att inneha stöldgods, men i lagen står det inte att det är olagligt att föra det ut ur landet, det gör att tullen inte får det här verktyget att öppna vilken skåpbil de vill och ta en titt, utan de måste ha en misstanke. Vi skulle gärna vilja se att de kunde titta i betydligt fler skåpbilar för att på så sätt stoppa utförseln av stöldgods.

Båtsamverkan Väst blev till 2013 och gick i bräschen med att bygga upp ett samarbete mellan båtägare och polisen, bland annat genom Facebook. I dag finns många samarbetspartners som gjort det betydligt lättare att spåra ligorna och hitta stöldgodset. I maj 2017 beslutades att det skulle bli en nationell brottsförebyggande metod för polisen i Sverige.

ANNONS
ANNONS