Pensionerade brevbäraren Lars Gunnar, 70, tvingas snart bo på gatan

Pensionerade lantbrevbäraren Lars Gunnar Andersson blir snart hemlös. En försäkringsskuld och ett kärleksförhållande som gjorde honom skuldsatt tvingade honom till skuldsanering. Nu får han ingen bostad och snart tvingas han ut på gatan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Lars Gunnar Andersson är fyllda 70 år och pensionär. Han har över 30 år i arbete bakom sig i statlig tjänst – som lantbrevbärare. Efter ett avgångsvederlag från Posten för ett antal år sedan jobbade han ett par år på Skogsstyrelsen innan han gick i pension som 63-åring. Trots ett långt arbetsliv med stabil inkomst har livet blivit bekymmersamt.

Efter att ha missat att själv skicka in papperna om ägarbyte gällande en motorcykel på 80-talet kom en trafikförsäkringsskuld på nära 120 000 kronor, något som den nya ägaren inte betalat. Efter ytterligare en tid var skulden uppe i nästan 200 000 kronor.

ANNONS

Som om det inte var nog så träffade Lars Gunnar också en kvinna som han inledde ett förhållande med.

– Men jag var godtrogen. Jag lät henne använda och betala med mina kontokort, säger han.

En skuld på totalt 50 000 kronor följde.

När det var som värst var den totala skulden uppe i nära 250 000 kronor.

Kört att hitta boende

I dag har Lars Gunnar kvar en skuld på drygt 40 000 kronor. Han har fått beviljad skuldsanering och kommer vara helt skuldfri i april 2024.

– Att få beviljad skuldsanering är bra men det är väldigt svårt att få. Jag fick hjälp av en tidigare skuldrådgivare på Vänersborgs kommun, hon gjorde det väldigt bra och jag är tacksam för henne. Samtidigt är det skuldsaneringen som gör att jag inte kan få något boende, säger han.

Lägenheten som Lars Gunnar bor i idag hyr han i andra hand och ägaren behöver ha tillbaka den senast den 1 maj. Sedan två och en halv månad tillbaka så har han sökt med ljus och lykta efter ett annat boende men med en pågående skuldsanering blir det stopp direkt.

– Jag har ju pengar, jag kan betala. Men så fort fastighetsägarna får veta är det kört. Då har jag ändå fått ett intyg från Kronofogden där det står att jag inte har några hyresskulder. Men det känns som att de inte tror på mig alls.

ANNONS

Kommunen kan inte hjälpa

Hela situationen är såklart stressande för Lars Gunnar.

– Jag tänker på det här hela tiden. Jag har fått lite lugnande som jag tar när jag ska sova. Det dämpar mig lite, säger han.

Han har också varit i kontakt med socialtjänsten på Vänersborgs kommun.

– Men det var bara tvärstopp, de kunde inte hjälpa mig. Det kändes som att de tyckte att jag kunde skylla mig själv. Jag vet inte vad det beror på, kanske de tycker att jag borde kunna fixa det på egen hand.

Vad han ska göra för att lösa situationen vet han ännu inte.

– Jag har haft kontakt med ett hotell där jag kan betala 500 kronor natten, det är ganska mycket pengar så det klarar jag nog inte i längden. Ett annat alternativ är väl att bo i en husvagn. Ett sista alternativ är att fråga en vän om jag kan bo där ett tag men det är ingen bra lösning. Det är verkligen ett sista alternativ.

Vad tänker du om allt det här?

– På ett sätt är jag förbannad över att jag hamnat i den här situationen men jag vill också berätta för att det kan verkligen hända vem som helst. Det är som att jag inte har förstått att det här händer. Jag vill bara ha någonstans att bo, men hur nere på botten måste man vara för att få hjälp? Det här är väl ett sista rop på hjälp.

ANNONS

Kommunen svarar

Hur många hemlösa som finns i Vänersborg och Trollhättan är svårt att få någon exakt uppfattning om. I Vänersborg gjordes den sista kartläggningen 2017, för fyra år sedan. Därför är det näst intill omöjligt att säga hur situationen ser ut nu.

– Jag vågar inte säga hur många individer det rör sig om men vi vet att det finns och förekommer hemlöshet, säger Åsa Turesson, chef på individ- och familjeomsorgen på Vänersborgs kommun.

I Vänersborg finns ett akutboende med sex platser. Under det senaste halvåret har det i stort sett varit fullt.

– Det handlar om att få tak över huvudet under en kortare period men det finns de som bott där betydligt länge, personer som är helt utestängda från bostadsmarknaden. Det kan bland annat handla om individer som fått flera chanser men ändå inte sköter sig, som varit föremål för upprepade störningar och som blivit vräkta, säger hon.

Svårare att få hjälp

Det finns, enligt Åsa Turesson, flera faktorer som gör att personer riskerar att hamna i hemlöshet, ofta är det samsjuklighet, det vill säga flera orsaker. Det handlar bland annat om psykisk ohälsa, missbruksproblematik, att man saknar uppehållstillstånd eller har skulder.

Det har samtidigt blivit svårare att som hemlös få hjälp och det krävs särskilda omständigheter för att kommunens socialtjänst ska kunna gå in och hjälpa.

ANNONS

– Jag har jobbat inom socialtjänsten i drygt 30 år och min bedömning är att tolkningen av socialtjänstlagen och vilken målgrupp som socialtjänsten har ett särskilt ansvar för, avseende boende, successivt har stramats upp och det har förtydligats vilken målgrupp som socialtjänsten har skyldighet för. Socialtjänsten har gått mot att ha en mer restriktiv hållning eftersom juridiken har gått åt det hållet, säger Åsa Turesson.

Att man har en svår ekonomisk sits, skulder, det är alltså ingen orsak till att få hjälp med en egen lägenhet av socialtjänsten i kommunen?

– Nej, är man ensamstående utan barn så har man generellt inte det. Det är inget skäl i sig utan det krävs oftast mer. Vi har ett större ansvar när det kommer till barnfamiljer och att hjälpa individer som har någon form av funktionsnedsättning som bedöms tillhöra målgruppen, men inte annars. Många tror att kommunen tillhandahåller en massa lägenheter men så är det inte alls, säger hon.

Få lägenhet efter ett år

Socialtjänsten har dock ett bra samarbete med det kommunala bostadsbolaget Vänersborgs bostäder.

– Det finns några lägenheter som vi kan hyra ut i andra hand till de som uppfyller kriterierna för en sådan lösning. Sköter de sig så kan de få förstahandskontrakt efter ett år.

ANNONS

Eftersom kommunernas möjligheter är begränsade menar Åsa Turesson att samhället är helt beroende av alla ideella organisationer.

– Kommunerna kommer inte att lösa hemlösheten själva kring den här målgruppen som är särskilt utsatta på bostadsmarknaden, utan är helt beroende av bland annat frivillig organisationer. Vi har ett fint samarbete med Röda Korset i Vänersborg i frågan om hemlösa och den dialogen kommer att fortsätta.

Begreppsförklaringar om hemlöshet

Social hemlöshet: Personer i social hemlöshet har ofta sociala problem som missbruk, psykisk ohälsa och behov av försörjningsstöd. De behöver ofta någon form av stöd för att klara av sitt boende.

Strukturell hemlöshet: Personer som saknar egen bostad för att de inte har ekonomiska förutsättningar att ta sig in på den vanliga bostadsmarknaden kallas strukturellt hemlösa. Det kan till exempel bero på skilsmässa, sjukdom eller betalningsanmärkningar och skulder som gör att man inte kan få ett hyreskontrakt eller har möjlighet att köpa sig en bostad.

ANNONS