Polis angreps av fästingar under span – kräver bättre utrustning

En polis i Fyrbodal blev under ett spaningsuppdrag angripen av fästingar på stora delar av kroppen när han gick genom en skog. I en anmälan hävdar polismannen att det fanns risk att drabbas av TBE på grund av bristfällig utrustning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i augusti som en spanare för polisen i Fyrbodal var ute på uppdrag som krävde att han skulle gå en sträcka genom en skog.

Snabbt märkte polisen att han hade krypande fästingar på händer, hals och kläder.

Polisen anmälde ett tillbud till Polismyndigheten och menade att hans verktyg, i detta fall klädseln, var bristfällig och att det fanns risk att drabbas av ”TBE eller hjärnhinneinflammation”.

Mannen hade under tjänsten använt sina privata kläder och skriver i anmälan:

”Mina privata är ej tillfyllest för detta uppdrag. Jag borde haft friluftskläder med åtsnörning vid fötter och armar samt midja för att skadeinsekterna ej skall komma in på huden.”

ANNONS

Polisen menar vidare att poliser med andra uppdrag får yrkeskläder och att ”spanare får inga verktyg för att fullgöra sitt uppdrag”.

Fick flera fästingbett

Polisen namnger händelsen som ”tillbud att bli skadad av djur” och skriver i anmälan förslag till åtgärd genom att ge spanare möjlighet att köpa rätt kläder för uppdraget.

Samtidigt skriver polisen att han har tagit TBE-vaccin.

”Så det känns rätt ok” skriver han i anmälan.

Under uppdraget ska polisen plockat tio stycken fästningar, men att det var många fler än han plockade bort. Väl inne på stationen hade fem fästingar satt sig på överkroppen, skriver han.

Polismyndighetens svarar på anmälan att frågan om specifika friluftskläder tas med ”relevant spaningsforum”.

ANNONS