Polisen fortsätter söka försvunnen man vid Koster

Helikoptersökningen utanför Strömstad efter den man som saknas efter en båtfärd kunde inte genomföras under onsdagen. Dimman hindrade. Polisen planerar nu dykningar på torsdag kring Ekenäs på Sydkoster och Holmen Grå längre in i skärgården.

ANNONS

Polisen har sökt på öarna med hundpatrull, men bedömer att mannen troligen finns i vattnet, förklarade polisens presstalesperson Peter Adlersson på onsdagskvällen.

Båten har hittats vid Holmen Grå men personen är fortsatt saknad. Den saknade mannen, som är bosatt i Strömstads kommun, skulle under måndagskvällen vid 20-21-tiden åka från Nordkoster till Ekenäs på Sydkoster men kom aldrig fram. Vad som hänt vet ingen, men på måndagskvällen blåste det 15 sekundmeter i byarna på Koster och det var dålig sikt.

Under tisdagen genomfördes en stor sökinsats där bland annat Sjöräddningssällskapet och Kustbevakning sökte runt Kosteröarna. Insatsen avbröts vid 18-tiden.

ANNONS

– Vi avbryter när inget rimligt hopp finns om att hitta personen vid liv i området, säger Adam Goll Rasmussen, som arbetar centralt vid Sjöräddningssällskapet i Göteborg och ställde upp som frivillig i tisdagens sökande.

– Det är mycket kallt i vattnet och otroligt låg chans att någon skulle kunna vara vid liv efter så lång tid, säger Adam Goll Rasmussen.

Båten efterlystes av JRCC

Tre båtar från Sjöräddningssällskapets stationer i Strömstad, Fjällbacka och Havstenssund deltog, liksom en båt från Koster Marin och fiskebåten Strandö från Nordkoster, samt Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007. På norska sidan deltog även en norsk räddningsinsats.

JRCC gick vid 13.30-tiden ut med en efterlysning på båten som eftersöktes där modellen beskrevs som en Kosterfjord 46, vilket är en öppen eka. Drygt två timmar senare stod det klart att båten hade hittats men att personen var fortsatt saknad.

– Båten är lokaliserad men sökinsatsen efter personen fortsätter, sa Carl-Johan Linde Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral (JRCC) då.

Det var Kustbevakningen som under eftermiddag hittade båten i strandkanten på västsidan av Holmen Grå efter en mobilpejling. I den fanns personliga tillhörigheter som visar att den saknade varit ombord nyligen, berättar Adam Goll Rasmussen.

Omfattande sökinsats med hjälp av Norge

Sökandet efter personen började vid Saltö när en del av sjöräddningssällskapets båtar var på väg norrut för att delta i sökandet. Förutom Holmen Grå är en stor mängd andra öar, som Tjurholmen, Syd och Nord Hälsö, Syd och Nord Långö, Styrsö, Öddö och Likholmen genomsökta. Även området kring Ekenäs och Kostersundet och upp mot norska gränsen har sökts igenom.

ANNONS

– Båtarna har varit inne i alla vikar, säger han.

Tisdagsmorgonen var disig och fuktig, men under tidig eftermiddag lättade vädret så att helikoptern kunde söka under någon timme, innan diset återkom.

– Men det var inte ett väder som egentligen påverkade vår sökning, säger Adam Goll Rasmussen.

Polisen tar över arbetet

Vid 18.00-tiden avslutades sökinsatsen som nu har övergått till polisen. Myndigheten har under dagen upprättat en anmälan om försvunnen person.

Med hjälp av polishundpatruller har öar sökts av i området men den försvunna personen har inte återfunnits.

Under onsdagsförmiddagen förberedde polisen sig för att söka vidare efter den försvunne mannen.

Polisen begärde upp ett par helikoptrar till området för att fortsätta sökinsatsen, och under förmiddagen väntade man på klartecken för detta, berättar polisens presstalesperson i väst, Anna Göransson.

– Mannens båt som hittats ska också bärgas och det ska göras en teknisk undersökning av den. Och så håller vi förhör med personerna som sett mannen senast.

Polisen har inga misstankar om brott i samband med händelsen.

ANNONS