Nu kan oseriösa hantverkare finnas i Västsverige. Bilden är en arkivbild.
Nu kan oseriösa hantverkare finnas i Västsverige. Bilden är en arkivbild. Bild: Pär Olsson / SvD / TT

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Våren och sommaren är perioder då oseriösa hantverkare rör sig i Bohuslän och erbjuder tjänster som sedan inte blir ordentligt utförda. Nu går polisen ut och varnar husägare för de oseriösa hantverkarna.

ANNONS

Polisen i Västra Fyrbodal varnar nu allmänheten via sin Facebooksida om oseriösa hantverkare som under våren och sommaren brukar söka kunder i området.

– De dyker ofta upp på våren och de finns nu i Västsverige. De brukar komma i grupperingar, säger Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla.

De åker runt och erbjuder tjänster till husägare, oftast äldre husägare, och är mycket påstridiga. De utger sig för att vara hantverkare som kan göra olika renoveringar på huset och kan oftast börja arbeta omgående. Ibland kräver de även förskottsbetalning, skriver polisen.

Viktigt att tydligt säga nej

– Det har tidigare handlat om allt från takläggning, asfaltsläggning och att fixa uppfarter. Antingen så börjar de och gör sedan inte färdigt arbetet och det blir dyrt. Så det är bara lurendrejeri, säger Stefan Lång.

ANNONS

Polisen råder nu människor att säga tydligt nej om man blir uppsökt av vad man misstänker är oseriösa hantverkare. På sin hemsida tipsar de om att bland annat kolla tidigare referenser på företaget, teckna skriftliga avtal över vad som ska utföras och att aldrig betala i förskott.

– Det är viktigt att säga nej direkt och visa att man inte har något intresse när de kommer. Sen är det intressant för oss att veta vart de rör sig också men så länge de åker omkring kan vi inte göra något. Det kan vi göra först när de försöker lura en husägare, säger Stefan Lång.

Polisens tips – så undviker du att bli lurad:

• Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

• Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

• Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

• Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

• Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

• Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen

ANNONS