Vaccinationen av personer över 70 år och andra riskgrupper startar i februari i Västra Götaland.
Vaccinationen av personer över 70 år och andra riskgrupper startar i februari i Västra Götaland. Bild: Ronald Zak

Polisen varnar för vaccinationsbedrägeri

Sedan en vecka tillbaka har polisen varnat för telefonbedragare som vill att du ska legitimera dig för att boka tid för vaccination. Hittills har inga anmälningar kommit in till polisregion Väst, men risken finns när vaccinationen av riskgrupper snart drar igång.
– De rör sig från ort till ort, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i väst.

ANNONS
|

Den senaste tiden har polisen märkt en ny typ av telefonbedrägerier som utnyttjar den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19.

Bedragarna säger att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller från regionen och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att man ska identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-id, vilket man absolut inte ska göra, skriver polisen på sin hemsida.

– När myndigheter kontaktar dig så begär de aldrig uppgifter för att bekräfta att du är du, säger Magnus Lindegren.

Han betonar också att vaccineringen är gratis så om någon vill att man ska betala via telefon eller nätet så är det en bedragare.

ANNONS

Inga anmälningar än

Hittills har inga anmälningar om den här typen av bedrägeri anmälts till polismyndighet Väst.

– Inte än. Men det lär dyka upp. De rör sig från ort till ort, säger Magnus Lindegren.

I en intervju med Sveriges radio Ekot på fredagsmorgonen efterlyste polisen en enhetlig kommunikation från landets regioner för att underlätta för dem som kontaktas att avgöra om det handlar om bedrägeri.

– Vi vädjar nu återigen till sjukvårdsregionerna att försöka samordna sig och att ha ett sätt att kontakta allmänheten, sa Per Engström vid Polismyndighetens coronagrupp till radion.

Kontaktas via brev

I Västra Götaland kommer personer över 70 år och medicinska riskgrupper att kallas till vårdcentralerna för vaccination i februari och mars.

De prioriterade grupperna kommer att få brev med information om hur de ska gå tillväga för att bli vaccinerade. I brevet hänvisas man till en hemsida och ett telefonmeddelande för att få reda på upplägget på sin egen vårdcentral, uppger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

– Vården vet alltid vilken specifik person de söker och frågar därför aldrig om legitimation eller andra uppgifter knutna till personen. Den enda gången legitimation efterfrågas är vid reception på vårdcentral för att säkra att den person som kallats till vaccination också är den som blir vaccinerad, säger hon.

ANNONS
ANNONS