Polisens operatörer är för hårt belastade

Arbetssituationen vid polisens regionala ledningscentral är hårt pressad. Operatörerna sliter med personalbrist och mycket beordrad övertid. – Det är inget klimat vi vill leva i, säger Niclas Hallgren.

ANNONS
|

Den regionala ledningscentralen är en viktig del i polisens verksamhet. Förutom att hantera kontakten med allmänheten samordnar operatörerna operativa insatser, håller kontakt med radiobilarna och skickar ut patruller i rätt områden.

– Det är ett system som inte får fallera, säger Niclas Hallgren, chef på polisens operativa enhet i väst.

Men under många år har arbetsbördan på RLC:s operatörer varit allt för pressad. Nu larmar polisförbundet om att rekryteringsproblemen resulterar i att personalen går på knäna och får arbeta orimligt mycket övertid. Enligt Hallgren är det en ansträngd och allvarlig situation som i längden blir slitsam för arbetsplatsen.

– Om vi inte hittar frivillig personal måste vi tillslut beordra övertid, och det är inte roligt, säger han.

ANNONS

Varje månad läggs ungefär 1 000 övertidstimmar ut. Att helt komma ifrån övertid tror Hallgren inte är möjligt, men menar att det är ohållbart att i längden använda det som ett verktyg för att fylla behovet.

Han tror dock inte att situationen påverkar allmänheten, men tillägger att det alltid är bättre att möta en professionell och pigg operatör, än någon som är trött på grund av för långa arbetspass.

– Det är helt klart inget läge att leva i, men vi ser en mer positiv utveckling nu, säger han.

RLC har fått förstärkning, bland annat från före detta operatörer i Fyrbodal. Under vecka sju kommer ytterligare förstärkning av personal från andra delar av verksamheten. Det innebär också att ordinarie verksamhet tar stryk när personalbristen ska lappas och lagas från andra håll.

Just nu arbetar polisen med att utbilda fler operatörer än vad de egentligen mäktar med, som kommer att vara färdiga i maj. Utbildningen är mellan 12 och 17 timmar och Hallgren säger att det är en tuff rekryteringsprocess.

– Det spelar ingen roll hur teknisk duktig du är, om du inte har en medmänsklig förmåga och kan möta människor i kris, säger han.

ANNONS