Allt fler poliser säger upp sig i region Väst. Nu riktar Polisförbundets ordförande i Fyrbodal skarp kritik mot myndigheten och varnar för konsekvenserna av avhoppen. Det rapporterar P4 Väst. Bilden är en arkivbild.
Allt fler poliser säger upp sig i region Väst. Nu riktar Polisförbundets ordförande i Fyrbodal skarp kritik mot myndigheten och varnar för konsekvenserna av avhoppen. Det rapporterar P4 Väst. Bilden är en arkivbild. Bild: Erik Zienau

Polisförbundets larm: Allt fler poliser slutar

Allt fler poliser säger upp sig i region Väst, rapporterar P4 Väst. Nu riktar Polisförbundets ordförande i Fyrbodal skarp kritik mot myndigheten och varnar för konsekvenserna av avhoppen.
– Har man otur kanske polisen inte kommer alls, säger Andreas Nelin till P4 Väst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Radion rapporterar om att allt fler poliser säger upp sig. Hittills i år ska 91 poliser ha slutat i region Väst – 28 av dessa ska inte vara pensionsrelaterade avgångar. Det är en alldeles för hög siffra, menar Andreas Nelin, ordförande på Polisförbundet i Fyrbodal, som också beskriver att takten på avgångarna har ökat senaste åren.

– De är trötta. Det är ständig övertid, det saknas folk både i yttre och inre tjänst. Man känner att man inte räcker till riktigt. Som polis har man ett grunduppdrag; man vill ställa till rätta och jobba förebyggande. Men vi hinner inte med det förebyggande, utan det är till att släcka bränder, säger Andreas Nelin, ordförande för Polisförbundet i Fyrbodal, till P4 Väst.

ANNONS

”Misslyckande”

Facket larmar också om konsekvenserna av avgångarna; fler ärenden kan komma att läggas ner och det kan ta längre tid för polisen att komma när man ringt.

– Har man otur kanske polisen inte kommer alls, säger Nelin.

Enligt P4 Väst riktar Nelin också skarp kritik mot hur myndigheten hanterar nyrekryteringar. Myndigheten beskrivs som ”toppstyrd” och den nuvarande situationen beskrivs som ”ett gigantiskt misslyckande”.

”Ingen kris”

Ulf Melander, vikarierande polisområdeschef i Fyrbodal, säger till P4 Väst:

– Jag håller inte med om att det ett gigantiskt misslyckande, men det är klart att vi hade önskat att vi fyllde upp platserna på polisskolan. Men vi ska också veta att vi har ökat platserna på polisskolan kraftigt de senaste åren genom att öppna fler skolor, så jag tror att det kan ta ett tag innan vi kan fylla dem.

– Vi har utmaningar och utvecklingsmöjligheter och det ska vi jobba med att förbättra. Men att det är en kris kan jag inte riktigt hålla med om.

ANNONS