Polishunden Robson räddade livet på dement man

För drygt tre veckor sedan försvann en dement man, utan skor och ytterkläder, från sitt hem i Vänersborg. Sökandet pågick i timmar, utan resultat. Men mot alla odds fick polishunden Robson upp ett spår som blev avgörande i sökandet.
– Utan hunden hade vi inte hittat mannen, säger hussen och polisen Johan Hansson.

ANNONS
LocationÖxnered|

Runt åttatiden på morgonen den 6 mars fick polishunden Robson ett uppdrag, efter att en man saknades. Mannen försvann från sitt hem i Öxnered i Vänersborg, utan skor och ytterkläder.

– Det var ett ganska svårsökt område för oss, säger polisen Johan Hansson som också pratat med TV4 om händelsen.

Först gjordes en närsökning, det är den sökningen som görs nära bostaden, men den gav inget resultat. Området var stort med ett flertal stigar och vägar. Letandet fortsatte, men timmarna gick, minusgraderna sjönk och mannen var fortsatt försvunnen.

– Om det här skulle få ett bra slut behövde vi hitta honom snabbt, säger Johan Hansson att han tänkte efter att Robson sökt i över tre timmar.

ANNONS

En otänkbar plats

Med hjälp av några grannar hittade de en ny stig där mannen brukade promenera. Efter drygt 500 meter på stigen upptäckte Robson något.

– Robson försvann upp som en pil, upp för en höjd, in i skogen och börjar skälla.

När Robson skäller betyder det att han har hittat något. Men plasten gjorde Johan Hansson osäker.

– Jag tänkte att här kan ju ingen ha gått upp, i alla fall inte en äldre man utan skor.

Trots att Johan Hansson var aningen tveksam till hur mannen skulle ha tagit sig upp för backen litade han på Robson.

När han hade tagit sig hela vägen upp hittade han mannen – vid liv. Mannen blev glad över att någon äntligen hittat honom. För att värma honom gav Johan Hansson sin jacka och mössa till honom samt höll om honom för att få upp värmen, i väntan på ytterligare hjälp.

Omöjligt utan Robson

Johan Hansson har haft Robson sedan hunden var åtta veckor. I maj fyller han fyra år. Han besitter all kunskap som en polishund kan ha, till exempel narkotika och vapen, vilket är ovanligt för hans unga ålder.

Den här dagen i mars var Robson den enda polishunden i Fyrbodalsområdet.

ANNONS

– Jag vågar påstå att utan hunden hade vi inte hittat mannen, säger Johan Hansson.

ANNONS