Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverkan.
Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverkan. Bild: TTELAA

Positiv trend för båtägare på västkusten – stölderna fortsätter minska

Antalet stulna båtmotorer fortsätter att sjunka i norra Bohuslän, trots öppnade gränser efter pandemins mörkare period. Enligt Båtsamverkan i polisregion Väst är de brottsförebyggande åtgärderna ett framgångsrecept, men det kan även leda till att båtägare slappnar av och stöldvågor får ny fart i seglen.

ANNONS

– Ju färre brott desto mer måste vi arbeta med det förebyggande, säger Thomas Andersson, ansvarig för båtsamverkan i polisregion Väst.

Mellan den 1 januari till den 23 augusti 2022 stals 120 båtmotorer i Västra Götaland. Det är en markant skillnad från 2017 då stölderna nådde sin kulmen med 424 stölder i regionen.

– Pandemin påverkade båtmotorstölderna i Sverige då ligorna fick svårt att föra in och ut sin personal över gränserna. Det märkte vi av redan 2020, och 2021 fortsatte det att sjunka. Samtidigt har vi i år ett öppet samhälle, med öppna gränser och vi ser fortfarande låga tal.

ANNONS

Ser en risk att stölderna ökar

Enligt Thomas Andersson beror det på flera faktorer. Dels har det brottsförebyggande arbetet som Båtsamverkan startade en stor roll, men båtägarna är också betydligt mer uppmärksamma nuförtiden.

– Folk har blivit mer medvetna, tidigare kunde någon åka med en skåpbil till Fjällbacka och det var ingen som brydde sig. Dagen efter kunde man höra att massa motorer blivit stulna. Nu är båtägare duktiga och ser det som sticker ut, men när det blir lugnt och man tappar uppmärksamheten blir det ett bra läge för ligorna.

Thomas Andersson ser emellertid en risk att båtmotorstölderna återigen kan komma att öka.

– Vi ser en risk men vi fortsätter med vårt arbete. När man lutar sig tillbaka så börjar det igen. Vi måste fortsätta att upplysa och berömma båtägare som är uppmärksamma säger Andersson.

De månaderna inträffar flest stölder

För tillfället märker polisen att stöldligorna har valt att vara i Stockholm det här året i stället för västkusten, men samtidigt är perioden september och oktober de månader då flest stölder sker.

– Vi går in i en period när folk åker hem och lämnar sina sommarhus för att börja jobba. Det är den här tiden på året som vi alltid har haft den största mängden stölder. Tittar man tillbaka historiskt så är september och oktober de värsta månaderna.

ANNONS

Varför tror du att Stockholm är stöldligornas förstaval?

– Här har polisen satsat och vi har fått effekt. Varumärket Båtsamverkan är stort och polisen tillsammans med båtägarna har varit duktiga på att hålla det vid liv.

Ser du någon risk att de förflyttar sig till västkusten framgent?

– Jättesvårt att säga, så länge de fortsätter att vara i Stockholm så kommer det nog vara lugnare hos oss. Men det är givetvis inte bra att de är i Stockholm heller för den delen.

I Bohusläningens upptagningsområde är det Hunnebostrand i Sotenäs som har varit värst drabbat med 6 stölder. Utöver det har 3 respektive 2 stölder inträffat i Munkedal och Tanum.

– Det är viktigt att vi fortsätter och inte tror att det aldrig kommer bli fler stölder igen. Om vi inte fortsätter med det här arbetet så kommer det studsa upp och då kommer det att ta tid att vända på det igen, säger Thomas Andersson, ansvarig för Båtsamverkan i region Väst.

LÄS MER: Polisen slår larm om båtmotorligor: "Nu är det kod röd"

LÄS MER: Båtmotortjuv gripen på bar gärning

ANNONS