Preems sommarvarning – efter kortbedragarnas fräcka knep vid tankstationen

En ny skimningsläsare upptäcktes så sent som i onsdags på Preems obemannade tankstation på Ucklumsvägen i Stenungsund. Nu går drivmedelsjätten ut med en uppmaning till alla semesterfirare. Nyligen dömdes två män till fängelse för att ha kommit över en halv miljon genom skimning på bensinstationer i Bohuslän.

ANNONS
LocationStenungsund|

Preems presschef Dani Backteg känner mycket väl till onsdagens händelse och tidigare problem med skimning på företagets tankstation i Stenungsund.

– Det här är en typ av brottslighet som drabbar vår bransch med jämna mellanrum, precis som den drabbar andra verksamheter som har kortautomater, säger Dani Backteg.

Men problemet har blivit mindre, menar Preems presschef. Det i och med den tekniska utvecklingen och allt mer omfattande säkerhetsrutiner.

– Jag kan förstås inte berätta närmare om vilka rutiner vi har, men det handlar om en kombination av teknik och fysisk bevakning, säger Dani Backteg.

Rådet: Titta och känn

Med sommaren är det förstås extra många svenskar, och turister, som befinner sig på vägarna den närmaste tiden. Backteg vill därför skicka en varning om problemet och en uppmaning om att man tar sig extra tid när man ska tanka.

ANNONS

– Innan man stoppar in sitt betalkort i automaten ska man titta på den – är det något som ser misstänkt och konstigt ut? Känn i så fall på själva anordningen. Är den lös när man drar i den är det kanske en skimningsläsare. Men verkar allt bra så ska man som kund ändå alltid hålla handen över sifferpanelen när man slår koden, säger Preems Dani Backteg.

Nyligen dömdes för övrigt två män till fängelse sedan de satt upp utrustning för skimning på tankstationen på Ucklumsvägen. Männen greps i februari och hade då kommit över diesel till ett värde av över en halv miljon kronor.

– Vi har en tät dialog med polisen och skulle vi upptäcka något misstänksamt i våra system, tar vi också alltid kontakt med de kortägare som kan ha drabbats av skimning, säger Preems presschef Dani Backteg.

ANNONS