Prisregn över Film i Väst i Cannes

Film i Väst jublar över ännu ett prisregn. Det blev hela fyra utmärkelser vid filmfestivalen i Cannes, med Renate Reinsves för bästa skådespelerska som kronan på verket.

ANNONS
|

Renate Reinsve spelar huvudrollen i Joachim Triers dramakomedi ”Världens värsta människa”, som är samproducerad med Film i Väst. Delar av filmen är dessutom inspelad hos Film i Väst, i Studio Fares i Trollhättan.

– Film i Väst gratulerar Renate Reinsve till det prestigefyllda priset "Best Actress" på filmfestivalen i Cannes. Hon gör en strålande insats, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Trilogi

”Världens värsta människa” är den avslutande delen av Triers Oslo-trilogi, som även består av ”Reprise” och ”Oslo, 31 augusti”. Den togs ut till huvudtävlingen i Cannes och var därmed med i kampen om Guldpalmen.

Huvudrollerna görs av Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie och handlingen kretsar kring Julia, snart 30, som mer och mer känner det som att hon spelar en biroll i sitt eget liv. Hennes pojkvän, Aksel, vill att de ska bilda familj, men Julia håller emot. På en fest träffar hon en ung, charmerande man och kastar sig in i ett nytt förhållande.

ANNONS

”En dramakomedi om kärlek i vår tid. Om att ha alla möjligheter i livet, men fortsätta känna sig själv som världens värsta människa.” Så beskrivs filmen som i helgen gav Renate Reinsve priset för bästa skådespelerska.

Bästa hund

Film i Väst kammade tidigare under veckan hem ytterligare tre priser i Cannes för tre av sina samproduktioner.

”A Chiara” av den hyllade italienske regissören Jonas Carpignano vann Europa Cinemas Cannes Label för Bästa Europeiska film i sektionen Quinzaine des Réalisateurs

Den isländska samproduktionen ”Lamm”, i regi av Valdimar Jóhannsson, vann Prize of Originality i sektionen Un Certain Regard.

Sist, men inte minst, vann fårhunden Panda i filmen ”Lamm” juryns pris i Palm Dog, ett pris för bästa hund, som delas ut av internationella filmkritiker.

ANNONS