Räddningstjänsten rycker ut på många gräsbränder

Under lördagen har räddningstjänsten i Storgöteborg och Norra Älvsborg fått rycka ut på flera gräsbränder. Trots att det inte råder eldningsförbud uppmanar nu räddningstjänsten allmänheten att sluta elda.
– Vi kan få in fem larm i timmen emellanåt, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Många passar under april månad på att bränna löv och kvistar på sin mark. Men just nu sprider sig elden lätt. På lördagen har larmen om bränder i terräng strömmat in till räddningstjänsten.

– Det är väldigt torrt som det är och så när det blåser så torkar det ännu snabbare och elden sprider sig snabbt, säger Johan Karlsson.

”Undvik att elda”

Det råder inte eldningsförbud nu, men det är bättre att låta bli att elda, anser räddningstjänsten.

– Vi kan få in fem sådana larm i timmen emellanåt. Det belastar oss ganska mycket och påverkar beredskapen. Så undvik att elda, säger Johan Karlsson.

ANNONS

Under lördagen bröt bland annat en gräsbrand ut i Lur, Tanums kommun, dit sex enheter från räddningstjänsten skickades. Ungefär samtidigt spred sig en skogsbrand utanför Hogstorp i Uddevalla kommun. I båda fallen lyckades räddningstjänsten få kontroll över och släcka bränderna.

Gräsbrand på Tjörn

Under eftermiddagen fortsatta larmen att rassla in till räddningstjänsten. Bland annat skickades tre brandbilar till en större gräsbrand på Tjörn där en 500 kvadratmeter stor brand härjade i vegetationen vid Södra bäck.

– Det är ingen fara för byggnader i närheten. Vi har ringat in den och håller på med eftersläckning, sade Johan Karlsson på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om hur branden startade.

ANNONS