Rekordmånga intresserar sig för friluftslivet

Under en lång tid har friluftsfrämjandet haft en negativ trend i antalet medlemmar. Men under de sista åren har istället trenden vänt. Medlemsantalet har börjat öka. Så även i Bohuslän.
– Det har börjat bli häftigt igen, säger Hans Rengman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Uddevalla.

ANNONS
|

Friluftsfrämjandet hade sin storhetstid under 80-talet. Bland annat lockade Mulleskolan som de flesta barn och ungdomar då någon gång kom i kontakt med. Sedan dess har medlemmarna konstant minskat.

Men nu har trenden vänt och under året har medlemsantalet noterats till det högsta sedan 2005. Enligt hemsidan har organisationen just nu 95000 medlemmar.

– Det är väldigt glädjande, säger Hans Rengman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Uddevalla.

"Det har blivit häftigt"

Enligt Hans Rengman har medlemsantalet också ökat i området. Till och med något mer än snittet i hela Sverige. Han tror att det finns många anledningar till ökningen. En av den tror han beror på ett ökat intresse för miljön och friluftslivet.

ANNONS

– Rent allmänt skulle jag säga att det finns en koppling att de som är intresserade av friluftslivet också har ett starkt naturintresse och värnar miljön, säger han.

Johan Ekroth är kommunikationschef på Friluftsfrämjandet. Han menar att det inte finns någon statistik på att intresset för friluftslivet i allmänhet ökar men tycker det är en intressant koppling mellan miljöintresset och friluftslivet.

– Bland våra medlemmar finns ett väldigt stort intresse för allemansrätten. Det handlar om rättigheter och skyldigheter och om vi inte sköter om vår natur så kommer det komma regleringar som begränsar allemansrätten, säger han.

Börjat modernisera sig

För några år sedan började Friluftfrämjandet fokusera på att förtydliga bilden av Friluftsfrämjandet och har moderniserat sin verksamhet. Det finns också en syn inom föreningen att friluftslivet har blivit mer trendigt.

– Det har börjat bli häftigt igen. Folk är ute och äventyrscyklar, vi har naturparkour och det intresserar folk. Samtidigt är det lite märkligt för vi har inte hängt på de nya trenderna utan vi har försökt att bredda oss över "hela linjen", säger han.

Johan Ekroth tror också just att bilden av vad friluftsliv har breddats.

– Det är många som håller på med löpning. Många har sprungit i stadsmiljöer som marathon på Stockholms gator eller Göteborgsvarvet. Fler har istället nu börjat springa i skogsmiljöer vilket också blir en typ av friluftsliv, säger han.

ANNONS

En utmaning att locka ungdomar

Framförallt är det mycket barnfamiljer som blir medlemmar i Friluftsfrämjandet och föreningen har en utmaning i att bredda sin målgrupp. Där handlar det framförallt om att locka ungdomar.

– Vi är bra på barn- och vuxenverksamheten men vill kunna erbjuda mer för ungdomar. Vi vill att alla från 0–100 ska kunna vara med, säger Johan Ekroth.

Fakta: Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en friluftsorganisation som bedriver verksamhet ute i naturen. Bland annat arrangerar de olika barnverksamheter och andra aktiviteter som långfärdsskridskor, paddling, och klättring.

Antalet medlemmar just nu: 95 000 medlemmar.

Källa: Friluftsfrämjandet

ANNONS