8 januari ska Västtrafiks biljettpriser höjas.
8 januari ska Västtrafiks biljettpriser höjas. Bild: Måns Langhjelm

S ville stoppa höjningen – Västtrafiks biljetter blir ändå dyrare

Ett av Socialdemokraternas vallöften var att sätta stopp för nästa års höjning av biljettpriserna i kollektivtrafiken. Förslaget röstades dock ner av kollektivtrafiknämnden. I januari höjs därför priserna igen – periodbiljetten för 30 dagar blir till exempel 20 kronor dyrare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är svårt för många att få ihop ekonomin just nu, och det är därför det är viktigt att hålla nere biljettpriserna. Det menade Helén Eliasson (S), i dag vice ordförande i regionstyrelsen, innan valet när tidningen frågade om Socialdemokraternas syn på kollektivtrafiken.

I början av varje år justeras Västtrafiks biljettpriser – de senaste åren har det inneburit en genomsnittlig prishöjning på runt 2,5 procent. I början av 2023 ska priserna höjas med 2,6 procent. Inom en zon blir enkelbiljetten en krona dyrare och 30 dagar-biljetten blir 20 kronor dyrare. Biljettpriserna för ett respektive tre dygn höjs dock inte alls (se en fullständig lista längst ner i artikeln).

ANNONS

Den prishöjningen ville Socialdemokraterna frysa. På torsdagen la partiet fram förslaget i kollektivtrafiknämnden, något som P4 Göteborg har rapporterat om.

Där tog det dock stopp.

Enligt Alex Bergström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, röstade S och V för förslaget att frysa prishöjningen medan M, KD, L, C och SD röstade mot. MP lade ner sin röst.

– Det vi ville göra var att uppfylla ett vallöfte om frysta biljettpriser men eftersom Västtrafik har så långa ledtider så ville vi pröva frågan om prisjustering redan nu, även om vi tillträder först i januari. Så utgången var kanske ganska given, säger Alex Bergström.

M: Populistiskt vallöfte

Björn Thodenius (M), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, tycker att det handlar om ett ”populistiskt vallöfte” från Socialdemokraterna.

– Västtrafik står inför jättestora ekonomiska utmaningar. Vi har ökade bränslekostnader, de som kör ska ha löneökningar och vi har inflation, säger han.

– Då skulle man behöva ta pengarna någon annanstans ifrån, som från sjukvården, och jag tror inte folk vill stå längre i vårdkö för att slippa betala en krona extra för en enkelbiljett.

Efter regionvalet väntar ett maktskifte i Västra Götalandsregionen. Socialdemokraterna planerar att styra i minoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den nuvarande mandatperioden tar slut 31 december 2022.

ANNONS

– Vi kommer att återkomma under nästa mandatperiod med vårt vallöfte, säger Alex Bergström.

Själva höjningen sker dock 8 januari och Alex Bergström säger att det är för sent om kollektivtrafiknämnden stoppar den i december eller februari, då nämnden sammanträder. Vallöftet skulle då snarare bli aktuellt inför kommande års prisjusteringar.

Så mycket höjs biljettpriserna 2023

Priserna avser en vuxenbiljett inom en zon (A, B eller C).

Enkelbiljett: Från 35 kronor till 36 kronor (+1 krona/2,9 procent)

1 dygn: 115 kronor, ingen höjning

3 dygn: 230 kronor, ingen höjning

30 dagar: Från 815 kronor till 835 kronor (+20 kronor/2,5 procent)

90 dagar: Från 2 200 kronor till 2 255 (+55 kronor/2,5 procent)

365 dagar: Från 8 150 till 8 350 kronor (+200 kronor/2,5 procent)

LÄS MER:Förslagen: Civilklädda kontrollanter och nytt biljettpris hos Västtrafik

LÄS MER:Så mycket ökar Västtrafiks biljettpriser

LÄS MER:Västtrafiks månadskort har ökat med 78 procent i pris – på tio år

ANNONS