Blodlagernivåerna inom NU-sjukvården är normala, trots sommar och coronapandemin.
Blodlagernivåerna inom NU-sjukvården är normala, trots sommar och coronapandemin. Bild: Jerry Lövberg

Så är blodläget i NU-sjukvården

I början av veckan kom rapporter från Sahlgrenska universitetssjukhuset om blodbrist, men inom NU-sjukvården är lagernivåerna normala, enligt kommunikationschefen.

ANNONS
|

I måndags rapporterade Göteborgs-Posten att Sahlgrenska universitetssjukhuset varnade för att färre personer lämnar blod under sommaren. Det, tillsammans med minskad rörlighet i samhället på grund av coronapandemin, har orsakat blodbrist i Göteborg.

Normala lagernivåer

Inom NU-sjukvården har man hittills inte märkt av samma sommar- och pandemieffekter.

– Det är svårt att få in blodgivare i storstäderna till blodgivning, medan påverkan hos oss är ganska liten. Vi får in det blod vi behöver för att hålla våra normala lagernivåer, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef, och tillägger att det brukar vara så varje sommar.

Måste vara fullt frisk

Enligt Socialstyrelsen ska den som vill lämna blod vara helt frisk. För den som har en infektionssjukdom, med eller utan feber, gäller det att vänta 14 dagar efter fullständigt tillfrisknande innan man kan ge blod.

ANNONS

– Även om vi har lojala blodgivare som ställer upp även på sommaren, så behöver vi alltid nya blodgivare. På geblod.nu finns mer information om hur det går till och om vilka som lämpar sig att bli blodgivare, meddelar Niklas Claesson.

ANNONS