Så många har avlidit i corona – kommun för kommun

I Uddevalla har 16 personer avlidit i sviterna av covid-19 och i Munkedal fyra. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen där antal avlidna, kommun för kommun, sammanställts. Alla kommuner finns inte med i statistiken vilket kan förklaras av ett lågt dödsantal eller frånvaro av inskickade dödsintyg.

ANNONS
|

Uddevalla och Munkedal är de kommuner i Bohusläningens område som finns med i statistiken. Statistiken som socialstyrelsen presenterat visar avlidna där den underliggande dödsorsaken var covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som inkommit till Socialstyrelsen. Siffrorna visar inte det slutgiltiga antalet avlidna utan uppdateras i takt med att fler dödsintyg kommer in. Siffrorna visar på antalet avlidna fram till den 25 maj.

I Fyrbodal är det fem kommuner som förekommer i Socialstyrelsens statistik. Det är Munkedal, Uddevalla, Vänersborg, Lilla Edet och Trollhättan. Notera att statistiken är fördelad på den kommun där personen har varit bokförd.

Bland kommunerna i Fyrbodal så är Vänersborg den kommun med högst antal avlidna. Så här fördelas statistiken per kommun:

ANNONS

Socialstyrelsen har även sammanställt antal avlidna per 10 000 personer. Då ser det ut så här:

Vänersborg: 7,83

Trollhättan: 3,89

Munkedal: 3,80

Lilla Edet: 2,84

Uddevalla: 2,82

Notera att antalet kan komma att höjas och att det kan finnas ett mörkertal i statistiken. Statistiken uppdateras i takt med att dödsintyg kommer in och läkarna skickar intygen inom tre veckor och därmed kan siffran att ändras allt eftersom.

NU-sjukvården

Under torsdagen har även NU-sjukvården sammanställt siffror över antal avlidna. Den 17 mars kom den första patienten med covid-19 in för vård i NU-sjukvården. Sedan dess har NU-sjukvården vårdat 298 inneliggande patienter med konstaterad covid-19. Av de 298 har 202 skrivits ut och sammanlagt har 52 personer avlidit på sjukhuset.

För tio dagar sedan presenterade NU-sjukvården samma statistik och då var det 44 personer som avlidit. Det innebär att under 10 dagar är det sammanlagt åtta personer som avlidit till följd av covid-19 inom NU-sjukvården.

LÄS MER:Dödssiffran stiger i NU-sjukvården

– Jag har ingen analys av siffrorna men det man kan säga är att de som har avlidit är till den största delen äldre, säger Niclas Claesson är NU-sjukvårdens kommunikationschef.

Att det är äldre som till den största delen avlider går i linje med Socialstyrelsens statistik där en tydlig majoritet bland både män och kvinnor är över 85 år.

ANNONS

Under torsdagen presenterade även Folkhälsomyndigheten uppdaterade siffror över hur många som avlidit inom Västra Götalandsregionen. Totalt har nu 511 personer avlidit i regionen och 320 har fått intensivvård.

Den 28 maj kl. 10:00 fanns det totalt 278 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 66 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

44 personer varav 5 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

144 personer varav 39 på IVA

Sjukhusen i Väster:

20 personer varav 4 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

30 personer varav 9 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

40 personer varav 9 på IVA

Källa: VGR Data och analys

ANNONS