Risken för elbrist och skyhöga elräkningar i vinter har ökat markant och i Sverige förbereder sig nu hushållen på en kallare och mörkare årstid än vanligt.
Samtidigt som svenskarna uppmanas snåla på värme och elektricitet kommer stadens kommunala nöjespark bjuda in till årets upplaga av Jul på Liseberg, en tradition som i fjol bland annat innehöll fem miljoner tända juleljus.
Värmelampor och nattljus
Så kanske det inte blir i år, enligt nöjesparkens vd Andreas Andersen.
– Vi sitter just nu och tittar om det finns aktiviteter eller delar av Jul på Liseberg som vi kan avstå från för att på så sätt spara på energi, säger han.
Den omfattande julbelysningen är en sådan del. Men det rör inte antalet enskilda lampor, enligt Andreas Andersen.
– Vi tittar bland annat på om vi ska ha lika mycket tända ljus även när nöjesparken är stängd.
Andra områden som just nu ses över inför Jul på Liseberg är parkens energislukande värmelampor.
Energisnål julgran
Andreas Andersen är dock noga med att påpeka att merparten av ljuskällorna är energisnåla.
– De senaste åren har vi bytt ut alla ljusen mot ledlampor och som exempel drar vår stora julgran enbart 11 kilowatt i timmen, säger nöjesparkschefen.
Han vill också slå ett slag för Lisebergs hållbarhetsarbete som bland annat innebär att ett besök på Liseberg ska vara helt klimatneutralt 2025, enligt målsättningarna nöjesparken har att följa.
Frågan som ledningen nu ställer sig är vilka signaler Lisebergs fem miljoner tända juleljus sänder ut i en tid där andra tvingas snåla.
– Ljusen har ett signalvärde i sig och är något vi måste fundera på. Samtidigt har vi våra gästers förväntningar att hantera.
Påverkar inte Liseberg ekonomiskt
Huruvida Liseberg håller tillbaka eller ej kommer i alla fall inte bero på risken för skyhöga elpriser.
– Nej, vi har sedan förra våren fast elpris vilket sträcker sig två år till. Så det påverkar inte ekonomin, säger Andreas Andersen.