2016 smugglade mannen en död havsörn från Norge, som sedan bjöds ut till försäljning.
2016 smugglade mannen en död havsörn från Norge, som sedan bjöds ut till försäljning. Bild: Polisen

Sålde björnklor, puma och örnfjädrar – nu döms han

En 51-årig man från Bohuslän döms till ett år och fyra månaders fängelse för en serie grova artskyddsbrott. Bland annat har han bjudit ut björnklor, fjäderskrudar från havsörnar och en död puma till försäljning via i första hand annonsering på Facebook.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kammaråklagare Christer Jarlås utredning innehöll mängder av så kallade artskyddsbrott.

– När det gäller försäljning så är det här det hittills klart största åtalet i Sverige, sa åklagare inför rättegången i Alingsås tingsrätt.

På den digra produktlistan märks klor av svartbjörn, en puma, fjärdrar och andra delar av såväl kungsörn som havsörn, vargklor och vargskinn samt skinn av en pytonorm.

Och även smuggling

Mannen har också delgivits misstanke om smuggling, då han 2016 importerade en död havsörn från Norge till sitt dåvarande hem i Västra Götaland.

Brottsligheten, som upptäcktes av brittisk polis, ska ha skett mellan 2015 och 2017 och bestått i saluförande av A-listade och B-listade arter.

ANNONS

Enligt förundersökningen har den misstänkte tjänat ett par hundra kronor på verksamheten.

51-åringen uppger sig sedan tidig ålder haft ett mycket stort intresse för den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, vilket inneburit ett samlande av djurdelar som på olika vis kopplas till den kulturen.

En del av sakerna uppger han sig ha ärvt från en bekant.

Tillstånd krävs

Affärer med den här typen av vilda djur är hårt reglerad. Att köpa och sälja kräver ett så kallat CITES-tillstånd från Jordbruksverket. Utan detta är handeln straffbar.

Sammanlagt har 51-åringen lagt ut 230 olika annonser i grupper på internet, främst på Facebook.

"Brotten är grova och har utförts systematiskt, under lång tid, i stor omfattning och i vinstsyfte", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Ärendet har omfattat tre fall av grovt artskyddsbrott och alltså även ett fall av smuggling.

100 beslag

Vid husrannsakan mot mannen gjorde polisen dessutom cirka 100 beslag, djurdelar som ännu ej hunnit att bjudas ut på marknaden.

Där påträffades till exempel halsband med fågelfjädrar och av djurtänder, buffelben, piggsvinstaggar, djurtassar och klor.

Hur, var och när mannen kommit över det olagliga materialet har utredningen inte till hundra procent kunnat visa. Vissa föremål har 51-åringen köpt av andra samlare, inte sällan på en nöjesanläggning i Småland.

16 månders fängelse

Mannen har genomgående förnekat brott och menat att han varken ”handlat uppsåtligen eller av grov oaktsamhet”.

ANNONS

Under rättegången yrkade åklagaren på fängelsestraff i ett och ett halv år.

Domstolen gick honom till mötes, sånär som på två månader.

”Den tilltalade har under hela förhandlingen växlat mellan att å ena sidan uppge att han inte agerat som han gjort om han vetat att det var föremål med skyddade djurdelar och å andra sidan betonat sin expertkunskap på området”, skriver rätten, som fastställer påföljden till 16 månaders fängelse.

ANNONS