Sällsynta fyndet: Knallröd levande hummer

Hobbyfiskarna Johan Kylfält, Tomas Berntsson och Kristoffer Klein gjorde en sällsynt upptäckt i fredags. De hittade en knallröd, levande hummer.
– Det är nog en på 20 miljoner, säger Per Wåhlin, ordförande i Svenska Hummerakademin.

ANNONS
|

I fredags var Johan Kylfält, Tomas Berntsson och Kristoffer Klein ute och vittjade hummertinor i närheten av Knarrholmen. När de fångade upp den sista buren för dagen gjorde de den sällsynta upptäckten.

– Vi förstod först inte själva vad det var, men när vi tittade närmre såg vi en knallröd levande hummer, säger Johan Kylfält.

Deras första intention var att lämna tillbaka den i havet. Men efter lite eftersökningar på nätet och ett samtal till Svenska Hummerakademien ändrades planerna.

– I vanliga fall är de svarta med lite röda eller blåa pigment när man fångar dem. Han på Svenska Hummerakademien berättade att det bara är en på flera miljoner humrar som har den färgen.

ANNONS

LÄS MER:Claes Bohlin fångade den unika blå hummern

”Det blir en sensation”

Per Wåhlin, ordförande i Svenska Hummerakademin bekräftar hur ovanligt det är med röda humrar.

– Det är nog en på 20 miljoner. Anledningen till att den är knallröd är för att den saknar blåa pigment. Sett till storleken misstänker vi att den är runt tio år gammal, men vi vet inte om det är en hane eller hona än, säger han.

Per Wåhlin, ordförande i Svenska Hummerakademin, berättar att det är ungefär en på 20 miljoner levande humrar som är knallröda. ”Otroligt sällsynt”, säger han.
Per Wåhlin, ordförande i Svenska Hummerakademin, berättar att det är ungefär en på 20 miljoner levande humrar som är knallröda. ”Otroligt sällsynt”, säger han. Bild: Frida Wåhlin

På tisdag lämnas skaldjuret till Hummerakademin där den ska leva vidare i ett akvarium för att forskas vidare på.

– Vi är väldigt tacksamma för att de vill donera den till oss. Det blir en sensation att visa upp eftersom det är så otroligt sällsynt.

Smakar den annorlunda, tro?

– Det tror jag inte, det är nog bara en pigmentfråga i skalet. Men vi har ändå ingen avsikt att äta eller sälja den.

Laxhuvuden och makrill som bete

Exakt var den den röda hummern fångades är en hemlighet, berättar Johan Kylfält. Men han berättar att de brukar använda laxhuvuden och makrill som bete.

– Sedan lägger vi burarna på ett djup mellan 15 och 25 meter. Där får de ligga några dagar, extra länge det här året eftersom det har blåst så mycket.

I yrket driver Johan Kylfält Knarrholmens restaurang, Restaurang Break i Sisjön och Restaurang C på Carlanderska Sjukhuset. Fisket är en fritidssyssla som han gör när tid finns över.

ANNONS

– Det är väldigt rogivande. Det här är tredje året i rad vi gör det nu, och de humrar vi fångar äter vi själva eller ger bort till vänner.

ANNONS